Járvány

2022.04.14. 06:39

Egyszerre fertőzhet a Covid és az influenza - mondta a győri Petz-kórház orvosa

Április elején még mindig jelen van az influenza járvány, ami most főként a gyerekek körében terjed. Ugyanakkor a covid járvány sem tűnt el az életünkből, bár jelentősen szelídülnek a variánsok. Dr. Tamás T. László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház fül-orr gégész főorvos is figyelmes lett arra, hogy egyre több betegénél mutatható ki egyszerre mindkét vírus.

Pozsgai Kitti

Illusztráció - MW-archív

- Ez a jelenség valójában érthető.- kezdi a főorvos.- Két évig jelentősen kisebb mértékben volt jelen az influenza, aminek az volt az oka, hogy 2020-ban ilyentájt már le volt zárva az ország, 2021-ben pedig szintén voltak korlátozások, mivel jelen volt egy nagyon erősen fertőző angol variáns. A vírusinterferencia jelenség miatt, azt gondoltuk, hogy a nagyon agresszív covid vírus elnyomta az influenzát. Valószínűleg ebben van is valami igazság. A védőoltások és a szelídebb variánsok miatt lassan, de - számos európai országhoz hasonlóan – mi is elkezdtünk visszatérni a régi életünkhöz. A covid mellett így az influenza is erőre kapott.

Jelenleg influenzából az A-törzs van jelen, azon belül a H3N2 variáns a domináns. Covidból az Omicron hullám lemenő szakaszába kapcsolódott be a BA2 variáns, emiatt a Dél-Afrikában felfedezett variáns miatt emelkednek az esetszámok. A BA2-ről érdemes még tudni azt is, hogy negyven mutációban különbözik az Omicrontól. A fertőzőképessége 30-50 százalékkal gyorsabb, ebből kifolyólag kiszorítja az Omicront, viszont a virulenciája körülbelül ugyanolyan, tehát nem okoz súlyosabb tüneteket, mint az Omicron.

- Nagyon érdekes jelenség, hogy egyszerre jelen van mindkettő. Háziorvos, mikrobiológus kollégákkal elkezdtünk egy kutatást, amihez a járványügyről, a pulmonológiáról is csatlakoztak kollégák. Ehhez olyan betegeket vontunk be, akiknek 39-40 fokos lázzal járó megbetegedésük van. Esetükben elvégzünk egy kombinált influenza, plusz covid tesztet. Száz fős statisztikáról tudok beszámolni. Eszerint 90 lázas betegből 36 covidos volt, 31 fő influenza A fertőzött, valamint, ami számomra is meglepő volt, covid plusz influenza fertőzést mutatnak a tesztek 5 betegnél. Tíz teszt még folyamatban an, a többieknél nem volt kimutatható egyik vírus sem. Az, hogy valaki egyszerre fertőződött meg mindkét betegséggel nem azt jelenti, hogy kombinálódott a vírus, hanem, hogy mind a két vírus egyszerre van jelen a szervezetben- magyarázza dr. Tamás T. László főorvos.

Influenza esetében jelenleg a fő tünetek 39-40 fokos láz, hidegrázás, végtagfájdalom, köhögés, erős fejfájás. Jelenleg a kisgyerekek körében tapasztalható a legtöbb megbetegedés, őket követik a kamaszok, az idősek körében egyelőre nincs ilyen intenzitással jelen az influenza.

- A covid esetében is megtapasztalhattuk, hogy az idősek általában sajnos a fiatalokoktól kapták el a betegséget, , ezért a közelgő húsvéti ünnepek miatt legyünk körültekintőek, amikor idősebb rokonainkat látogatjuk meg.

A helyzetet nehezíti, hogy az év egyik legnehezebb időszakában van a szervezetünk. Kimerültek a vitamin raktáraink, krónikus stressztől szenvedünk, az immun védekezésünk nincs a helyzet magaslatán.

- Bízom benne, hogy a jó időben az emberek végre kimozdulnak a zárt terekből és ez, legalább az influenzás esetek számát lecsökkenti. A covid BA2 variáns viszont nagyon fertőzőképes.

Ágynyugalmat, pihenést, bő folyadékbevitelt, emelt C és D-vitamin fogyasztást javasolnak továbbra is a szakemberek, hogy a fellépő panaszokat csökkenteni tudjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában