Svájctól Ukrajnáig ér a Határok Nélkül Alapítvány hídja

2022.04.04. 10:25

Egy hónapon belül a tizenkettedik teherszállítmányát küldte a soproni Szent Márton Ház a háborús menekültek megsegítésére

A mikrobusz ezúttal Sopron testvértelepülésére, a kárpátaljai Csongorra vitte, amit a nagyközség polgármestere kér.

Bódvai Ildikó

Az önkéntesek ezúttal is csurig megtöltötték a mikrobuszt. Fotó: Szalay Károly

Tartós élelmiszert, gyermek­ápolási cikkeket, higiéniai szereket, édességet, fűszereket, élesztőt és munkaruhát pakoltak a napokban a Szent Márton Ház által összegyűjtött adományokból a mikrobuszba a Csongor község által befogadott és ott munkát kapott ukrán menekülteknek.

 

– A menekültáradatra azonnal reagált az alapítványunk. Megkerestük a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitászt, amely- ­lyel évek óta együttműködünk. Dr. Oláh Tamás igazgatóval egyeztetve indítottuk gyűjtőakciónkat, így csak olyasmit gyűjtöttünk, amire valóban szükségük van a családoknak – mondta a Kisalföldnek Vigné Kovács Margit, a Szent Márton Házat fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

– Ahogy múltak a napok, újabb és újabb kérések érkeztek. Belépett a célállomások közé a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nábrád és Kisar, ahol olyan menekültek elszállásolása történik, akik kivárják a háború végét, és mielőbb vissza akarnak menni Ukrajnába – tette hozzá Kovács-Jantek Viktória, az alapítvány munkatársa.

 

A menekülteket ellátó szervezetek három hete már csak egy-egy étkezést kiváltó tartós élelmiszert, porleveseket, higiéniai szereket, csecsemő- és gyermekápolási cikkeket, édességet, üdítőitalokat, vizet és egyre több gyógyszert kérnek.

 

– A Szent Márton Házat fenntartó Határok Nélkül Alapítvány soha nem szolgált rá ennyire a nevére, mint ezekben a hetekben. Svájctól Ausztrián, Németországon keresztül Ukrajnáig ér az alapítványunk hídja, miközben a Győri Egyházmegyei Karitásznak is mi vagyunk a gyűjtőpontja. Ez alatt az egy hónap alatt tizenkétszer telt meg székházunk nagyterme. Ez mintegy 70–80 tonna adomány. Sajnos sokan voltak olyanok, akik a felhívásunk ellenére szennyes és rongyos ruhákat, lejárt szavatosságú élelmiszert hoztak, hat konténer telt meg használhatatlan adományokkal. Ugyanakkor örömteli volt számunkra, hogy a soproni középiskolák, üzemek, kisebb-nagyobb cégek vagy adománygyűjtéssel, vagy saját termékeik felajánlásával csatlakoztak a felhíváshoz – mondta a Kisalföldnek Vigné Kovács Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában