Fokozottan figyeljünk az úton dolgozókra!

2022.04.02. 10:24

Aszfaltozási csúcs Győr-Moson-Sopron megyében

A Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van” kampányának részeként évek óta igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy figyeljenek az úton dolgozó közutasokra. Az autósok éberségére, óvatosságára most különösen nagy szükség van, hiszen folynak a tavaszi útfelújítások, kátyúzások és mérnökségi munkák.

Hécz Attil

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • Tavaly októberben tragikus esemény történt az M1-es autópályán. Az Országos Mentőszolgálat mentőtechnikusa, Böősi Zoltán is a helyszínen volt, ahol a Magyar Közút egyik dolgozóját kamionos gázolta halálra munkavégzés közben. A megrendült mentős önként jelentkezett a Közútnál, és videóüzenetben fordult a közlekedőkhöz, arra kérve őket, hogy ha közutas autót látnak, lassítsanak le és tartsák be a szabályokat.
  • Kérése különösen aktuális, ugyanis országszerte elkezdődtek a tavaszi útfelújítások és mérnökségi javítási munkák, így sok helyen találkozhatnak a közlekedők az úton dolgozókkal.
     

– A magyar közutakon 2016–2021 között összesen öt halálos, egy súlyos, 43 személyi sérüléssel járó és 32 munkabalesetet okoztak a felelőtlenül közlekedő autósok munkaterületek környezetében – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – 2021-ben a gyorsforgalmi utakon, terelésben történt személyi sérüléses balesetekből közel száz esetet tart nyilván a társaság, csak tavaly 19 alkalommal hajtottak ütközési energiaelnyelő szerkezetbe és 26 alkalommal mérnökségi gépkocsiba. 2021-ben továbbá sajnos két halálos munkabaleset is történt, amit figyelmetlen közlekedők okoztak. Eddig 158 tonna hidegaszfaltot dolgoztak be a megyei úthálózatba, áprilisban megkezdődnek a melegaszfaltos javítások is.Magyarországon évről évre növekszik a felújított utak száma. Az elmúlt 10 évben 32 ezer kilométernyi közutunkból 6,5 ezer teljesen megújult, Győr-Moson-Sopron megyében ez 2010 óta 182 kilométert jelent. – A tél során is folyamatosan végeztük és jelenleg is végezzük a lokális burkolathibák javítását, csak a módszer változik – tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

 

A tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak. Fotó: Csapó Balázs

 

– Az eddigi csapadékszegény időszak kevésbé hagyott nyomot a burkolaton, ezért több időt tudtunk fordítani az út menti növényzettel kapcsolatos feladatokra is (űrszelvény biztosítása, száraz fák kivágása). Jelenleg az út menti hóvédműveket szedjük össze. Idén összesen 322 tonna hideg­aszfaltos és 2644 tonna meleg­a­szfaltos javítást tervezünk Győr-Moson-Sopron megyében, összesen 500 millió forint értékben. Eddig 158 tonna hideg­­aszfaltot dolgoztunk már be a megyei úthálózaton, áprilisban megkezdődnek a melegaszfaltos javítások is. A Magyar Falu Program saját kivitelezésű, nagy felületű burkolatjavításai keretében idén 22.000 tonna melegaszfalt beépítését tervezzük, egymilliárd forint értékben. Amennyiben valaki burkolathibát észlel, bejelentheti a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóság területileg illetékes diszpécserszolgálatának online felületén.

 

 

A tavasz beálltával, a meleg időjárásnak köszönhetően egyre több helyen találkozhatunk útfelújítási munkát végző közutas gépjárművekkel, munkásokkal. – Kiemelten kérünk minden autóst, hogy a kihelyezett jelzéseknek megfelelően, körültekintően közlekedjenek az utakon dolgozók és saját testi épségük érdekében is – áll a Közút közleményében. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak. Ezenkívül a lakosság és a közlekedők a napi üzemeltetési és fenntartási munkák – így a lokális és nagy felületű beavatkozások – során is találkozhatnak az utakon a Közút mérnökségi munkatársaival. Valamennyi munkavégzés forgalom- és sebességkorlátozással jár, ami fokozott figyelmet igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. Így érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában