A fák a jövőt jelképezik

2022.04.14. 16:00

Acsalagtól Veszkényig ültetnek növényeket a rábaközi köztereken

Rábaköz-szerte két ütemben – ősszel és most, tavasszal – zajlanak faültetések a Településfásítási Programnak ­köszönhetően.

Kustor Réka

A felénél jár a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka. Az Országfásítási Program részeként meghirdetett akció hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe (Kisalföld, 2022. március 12.). A két éve indult kezdeményezéssel a 10 ezer alatti lélekszámú településeken két ütemben, összesen 1350 helyszínen 36 ezer sorfát ültetnek el a pályázat nyertesei, a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek.

A nyitány még 2020 szeptemberében volt Cakóházán, ahol a programhoz kapcsolódóan Nagy István agrárminiszter jelenlétében és közreműködésével elültették az első csemetéket. Csepi Éva polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a faluközpontba ültetett fáknak azóta is nagy gondját viselik.

A 2021-es pályázaton a Rábaközből Acsalag, Bágyogszovát, Barbacs, Beled, Bogyoszló, Bősárkány, Edve, Farád, Gyóró, Hövej, Kisfalud, Kóny, Maglóca, Magyarkeresztúr, Mérges, Osli, Potyond, Rábacsécsény, Rábakecöl, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábatamási, Sobor, Szilsárkány, Vadosfa, Vág, Vásárosfalu és Veszkény indult sikerrel. Van, ahol az őszi, más településeken a tavaszi fordulóban ültetnek. Utóbbira példa Rábasebes. Dr. Gasztonyi Zoltán polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: 30 fát ültettek el. – Nagyobb részét a Széchenyi utcában, de került a templomkertbe és a falu más pontjaira is – mondta a település vezetője. – Volt egy elhagyatott ingatlan, a helyét rendbe tettük. Park kialakítását tervezzük itt, egy részére pedig játszóteret, oda is telepítettünk fákat – mondta az épület helyéről, ahol közösségi tér kialakítását tervezi az önkormányzat.

Rábatamásiban a Településfásítási Program keretében elnyert 30 csemete elültetéséből az óvodai és iskolai közösség, valamint az önkormányzat dolgozói és a képviselő-testületi tagok is kivették a részüket. Bősárkányban szintén 30 fát ültettek nemrégiben, összesen öt helyszínen. Maglócán tíz csemete került a földbe, melyek a játszótér árnyékolását biztosítják majd. Potyondon is összefogtak és közös erővel ültették el a fákat. A falu lakói helyezték földbe a 10 növényt, melyek a faluközpontban kaptak helyet.

Molnár Vilmos, Potyond polgármestere a Kisalföldnek elmondta: – Ha a jövőben lesz még ilyen lehetőség, biztosan pályázunk – kezdte a településvezető, aki már azt is tudja, hol lennének jó helyen a további csemeték. – A temető mellett kapnának helyet. A faültetéssel teszünk a környezetért és szebbé is tesszük azt. A fák a jövőt jelképezik, hisz a jövő generációnak ültetjük őket – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában