Jármű-fiatalítás a távolsági közlekedésben

2022.04.06. 10:44

5 új Mercedes busz érkezik Győr-Moson-Sopron megyébe

Hét megye autóbusz-közlekedését korszerűsíti az a 32 darab új, helyközi kivitelű, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz.

kisalfold.hu

Forrás: Volánbusz Zrt.

A Volánbusz közleménye szerint, a járművek a napokban érkeztek meg a közlekedési társasághoz, és 16-26 éves buszok kiváltásával fiatalítják az állományt. Újdonságuk az a vezetéstámogató biztonsági rendszer, amely a gyalogosokat és a kerékpárosokat is érzékeli, s adott esetben vészfékezéssel segít a jármű vezetőjének elkerülni a balesetet.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Heves megyében 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2, Veszprém megyében 4, Zala megyében 2 autóbusz fiatalítja a járműállományt, a megyeszékhelyekről vagy nagyvárosokból kiinduló helyközi autóbuszvonalakon szolgálva az utasok kényelmét. 

 

A járművek a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral készültek, 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely-kihasználással számolva), vírusellenes aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszok a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként a Mercedes-Benz Intouro típuscsaládban mutatkozik be. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

 

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – csaknem 1800 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában