Háború

2022.03.05. 14:44

Ukrán katonák felszerelését varrja - Hálásak a magyarok segítségéért, üzente Olvasóinknak a Koscsijivkában élő Viktoria - videó

Egy Kijev melletti, jelenleg menekültekkel teli faluban él a fiatal ukrán lány, Viktoria Gyiszel. A harcok előtt marketingmenedzser volt, most az ukrán katonák felszerelését varrja. A Kisalföldnek a háborús helyzetről nyilatkozott.

Gyurina Zsolt

Viktoria Gyiszel az ukrán télben. Bízik benne, lesz még tavasz.

„Vika vagyok, Kijevtől nem messze élek. Háborúban állunk. Hálásak vagyunk önöknek azért, hogy segítenek és támogatnak minket, hogy befogadják a menekültjeinket. Látjuk, hogy sok a jó ember. Kérjük, hogy folytassák ezt, mert nagy szükségünk van rá!” – üzente a Kisalföld olvasóinak küldött videójában Viktoria Gyiszel, egy fiatal ukrán lány.

 

 

Az ukrán fővárostól 70 kilométerre délnyugatra található Koscsijivkában élő lánnyal a Győr környékén élő szabad metodista lelkész, Gerard McNamara segítségével beszélgethettünk a világhálón keresztül. Viktoria a háború előtt egy oktatási központban dolgozott marketingmenedzserként, nem keresztény vallású tanulókkal foglalkozott.

 

– Koscsijivka egy kis, 124 fős település, amely most dugig telt a Kijevből érkező majdnem félezer menekülttel. Kenyér és tej kapható, de más nem sok, már csak azért sem, mert hirtelen zsúfolttá váltunk. Pár méteren belül akár öt jármű is parkol. Néhány napja az ukrán hadsereg felrobbantotta a környező utakat és hidakat, így a világtól elzártan élünk. A falunk üzemében egész nap a katonák felszerelését varrjuk – nyilatkozta a Kisalföldnek Viktoria Gyiszel.

 

A régióban látják el a máshonnét elmenekülteket, orvosi ellátást, élelmet, meleg szállást nyújtva. A háború kitörésekor sok ismerőse és azok családja menekült Kijevbe az ország keleti részéről, miután otthonukat az orosz hadsereg lerombolta. Már a negyedik napja, hogy semmit sem tud a fővárosban rekedtekről.

 

– Mi biztonságban vagyunk, a faluban nincsenek orosz katonák, viszont a közeli Vaszilkivből folyamatosan halljuk a robbanásokat, a fejük felett sorra zúgnak el a katonai helikopterek. De például az egyik barátom a fehérorosz határnál fekvő nagyvárosban, Csernyijivben ragadt a családjával, az egyéves húgával. Csernyijivbe öt napja bevonultak az orosz tankok és katonák, azóta ők egy sötét, nyirkos, WC nélküli apró pincében húzzák meg magukat – mesélte az ukrán lány. Viktoria úgy fejezte be beszélgetésünket: büszke a népére, katonáik tapasztaltak, nem fogják feladni a küzdelmet. Az utolsó leheletükig harcolnak. Imádkoznak, és remélik, hogy mielőbb visszatérhetnek otthonaikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában