Háború Ukrajnában

2022.03.14. 14:33

Száz menekültet fogad az egykori Hunyadi-kollégium Mosonmagyaróváron

Az egykori Hunyadi-kollégiumban alakít ki száz fő részére elegendő szálláshelyet a háború elől menekülők számára a mosonmagyaróvári önkormányzat. A legutóbbi testületi ülésen is napirenden szerepelt a hetek óta zajló orosz–ukrán konfliktus.

Mészely Réka

Az egykori Gulyás Lajos utcai kollégiumban fogadná a háború elől menekülőket a mosonmagyaróvári önkormányzat. Fotó: Mészely Réka

A háborús helyzet okozta társadalmi feladatok ellátásában való kötelezettségvállalás témáját tárgyalta első napirendi pontként márciusi ülésén a képviselő-testület. 2008 óta a kárpátaljai Beregszász testvérvárosa Mosonmagyaróvárnak. Ezért a város vezetése kötelességének érzi, hogy a befogadóközponttá vált testvértelepülését e nehéz időszakban támogassa. Továbbá arra is számítanak, hogy a Lajta-parti városba a háborús konfliktussal sújtott országból érkeznek menekültek, akiknek az ellátásáról kérésük esetén gondoskodni szükséges, szállással, ellátással, létfenntartáshoz szükséges javakkal segítve őket. 
 

Mosonmagyaróvár megnyitotta a „Beregszászért adománygyűjtő számlát” 5 millió forinttal, melyre Árvay István polgármester tájékoztatása szerint már érkeztek támogatások. Az összegyűlt összegből a testvértelepülés által jelzett, a társadalmi feladatok ellátásához szükséges eszközöket, készleteket szereznék be, az ide érkező menekültek ellátását támogatnák, illetve – amint a körülmények azt lehetővé teszik – anyagi támogatást folyósítanának Beregszásznak. 
 

Továbbá a polgármester átmeneti befogadóhelyként jelölte ki az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő Hunyadi-kollégium épületét. A Gulyás Lajos utcai ingatlan felkészítése a menekültek fogadására folyamatban van (erről bővebben beszámolunk a napokban), várhatóan százan kaphatnak itt menedéket. A városháza épületében gyűjtőpontot nyitottak meg, ahol az adományokat munkanapokon reggel 8 órától délutánig várják. 

 

Már szép számmal érkeztek adományok mind magánszemélyektől, mind szervezetektől. 
 

Vida István (MPKE) módosító indítványt fogalmazott meg a határozat kapcsán: kerüljön bele az a mondat, miszerint „Oroszország agressziót követett el, és szolidárisak vagyunk Ukrajna minden lakójával, különösen Kárpátalja magyarságával és Beregszász testvértelepüléssel.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában