Embertelen körülmények között

2022.03.31. 19:07

Súlyosan elhanyagolta, bántalmazta magatehetetlen édesanyját, aki belehalt sérüléseibe - Győrben súlyosabb ítéletet szabnának ki rá

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a magatehetetlen édesanyját elhanyagoló nő cselekményének a súlyosabb minősítésére, a büntetésének a súlyosítására tett indítványt.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Az ítélet szerint a nő (57 éves) és az édesanyja (84 éves) kettesben éltek egy pápai házban. Az idős nő szellemi és fizikai állapota folyamatosan romlott. 2019 júliusára önellátásra képtelenné vált. A lánya több alkalommal bántalmazta amiatt, hogy már nem tudott főzni, takarítani. A nő az ágyhoz kötött édesanyját a külvilágtól elszigetelte, senkit nem engedett be a házukba. Édesanyját nem mosdatta, ruházatát, ágyneműjét nem cserélte, rothadó fekhelyéről nem mozdította el. A legyengült nőnek emiatt testszerte felfekvései, mindkét lábfején élősködőkkel borított sebei keletkeztek. A lánya a sebeket nem kezelte, orvosi és egyéb segítséget nem hívott, nem fogadott el.

Az anya 2019. augusztus 2-án leesett az ágyáról, amit a lánya csak 3 nap múlva jelzett egy ismerősének. Ez idő alatt a nő az édesanyját nem mozdította el a földről, neki ételt, italt nem adott. A nő ismerőse is csak rendőri segítséggel tudott bemenni a házba, ahol nagy mennyiségű szemét, hulladék, elviselhetetlen bűz és higiénés viszonyok voltak.

A kommunikációra már képtelen idős asszonyt a kórházba szállították, ahol néhány nap múlva meghalt.

 

A Veszprémi Törvényszék a nőt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az ítélet ellen az ügyész a minősítés megváltoztatása és súlyosítás, a nő és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

 

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a nő édesanyját fizikai és szellemi állapota miatt védekezésre képtelennek kell tekinteni. Az emberölés bűntette ezen okból is súlyosabban minősül. A kiszabott büntetés indokolatlanul enyhe. A nő mind az erkölcsi, mind a jogi normákon alapuló gondozási kötelezettségét durván megszegte, ami kirívó embertelenséget mutat, ezért szigorúbb büntetést kell kiszabni vele szemben.

 

Az eljárás másodfokon, a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában