Széchenyi István Egyetem

2022.03.07. 17:49

Nemzetköziesítés: a Széchenyi István Egyetem hallgatója lett az év vezető intézményi mentora

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal érkező külföldi hallgatók segítésére hozta létre azt a mentorhálózatot, amely a győri Széchenyi István Egyetemen immár három éve működik. Vezető mentora, Réti Zsófia, az egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója a programhoz kapcsolódó egyik legrangosabb elismerést vehette át.

Széchenyi István Egyetem

Réti Zsófia (középen) a díjat Murai Lászlótól és Pacsay-Tomassich Orsolyától vehette át. Fotó: HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által létrehozott Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram révén a világ minden tájáról érkeznek hazánkba hallgatók. Az ő eligazodásuk segítésére hozta létre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Stipendium Hungaricum Mentorhálózatot, amely a Széchenyi István Egyetemen is működik.

 

„A 2019–20-as tanévben állt fel Győrben a szervezet, én azóta, vagyis harmadik éve vagyok a mentorok helyi vezetője. Megtiszteltetés, hogy a munkámat ilyen rangos elismerésre is méltónak találták” – mondta el Réti Zsófia, aki a Széchenyi-egyetemen előbb az igazságügyi igazgatási szakot végezte el, jelenleg pedig jogász szakon másodéves. A hálózat győri vezetője a Stipendium Hungaricum éves bankettjén Pacsay-Tomassich Orsolyától, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkártól, valamint Murai Lászlótól, a HÖOK elnökétől vehette át „Az év vezető intézményi mentora” címet.

 

„A mentorok elsődleges feladata, hogy a kezdeti időkben segítsék a külföldi hallgatókat olyan adminisztratív ügyek intézésében, mint például a tartózkodási engedély, a tajkártya, a diákigazolvány igénylése. Emellett minden olyan esetben is rendelkezésre állnak, amikor arra a mentoráltnak szüksége van, például nyelvi akadályok miatt. Segítünk nekik az eligazodásban, a tömegközlekedés használatában, vagy például hogy hol találja meg a neki fontos intézményeket, üzleteket” – sorolta a mentorok feladatait Réti Zsófia. Hozzátette, a szervezet másik fő tevékenysége a programszervezés, amelyek során kapcsolatokat tudnak építeni a fiatalok, és egymás kultúrájával is megismerkedhetnek. A járványidőszakban erre kevesebb lehetőség adódott, de az idén már túl vannak egy sikeres kvízesten. Ezen programok segítségével sokszor erős nemzetközi barátságok köttetnek.

 

A külföldi hallgatók a mentoraikat egy internetes felületen keresztül tudják értékelni, amelyből kiderül, hogy a Széchenyi-egyetemre érkező nemzetközi hallgatók elégedettek segítőikkel. Mentorokra egyébként minden évben szükség van, a HÖOK Stipendium Mentorhálózatban a jelentkezési lehetőséget tavasszal hirdetik meg. „A jelentkezési időszak lezárultát követően kiválasztjuk az arra alkalmas jelölteket, akiknek egy nyelvi interjún kell részt venniük, de vizsgáljuk a problémamegoldó képességüket, illetve azon ismeretek meglétét, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valóban segítségére legyenek a külföldről érkező hallgatóknak. Nyáron mentortáborban vesznek részt, és ezt követően vehetik fel a kapcsolatot a mentoráltjaikkal. Aki szívesen venne részt a programban segítőként, április-májusban figyelje a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat közösségi felületeit, mert az idén is felvételt hirdetünk” – tanácsolta Réti Zsófia.

 

A Széchenyi István Egyetem stratégiai célja a globális láthatóságának növelése. A nemzetköziesítés 2016-ban éppen a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogrammal kezdődött, 2018-tól pedig az önköltséges hallgatók fogadásával tovább erősödött. A hallgatói közösséget ma már 65 nemzet fiataljai alkotják, csak az idei tanévben 30 százalékkal nőtt a külföldi hallgatók száma, amely így megközelíti a 800-at. Az egyetem nemcsak azt tartja rendkívül fontosnak, hogy számukra európai színvonalú képzéseket és környezetet biztosítson, hanem azt is, hogy segítse beilleszkedésüket, jól érezzék magukat nálunk, és megismertesse őket a magyar kultúrával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában