Egyértelmű álláspont

2022.03.04. 11:34

Minden menekültet ellátunk

Magyarországnak hosszú távú gázszerződése van Oroszországgal, amely garantálja az ellátást, jelentette ki Menczer Tamás államtitkár Ménfőcsanakon.

Munkatársunktól

Kara Ákos országgyűlési képviselő és Menczer Tamás államtitkár a fórumon. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A győr-ménfőcsanaki Bezerédj-­kastélyban tartott lakossági fórumon Kara Ákos országgyűlési képviselő vendége Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár volt. Előtte Menczer a sajtó kérdéseire válaszolt. Kifejtette, hogy a korábbi időszakban hazánk mindent megtett a béke megőrzéséért.

 

Most azt a célunk, hogy tegyünk meg mindent a béke helyreállításáért. A magyar álláspont kezdettől változatlan: a legfontosabb a magyar emberek és a kárpátaljai magyarok biztonsága. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ki kell maradnunk a háborúból, nem szállítunk fegyvereket, nem küldünk katonákat és nem engedjük meg azt sem, hogy hazánk területén szállítsanak mások oda fegyvereket. Ezek a konvojok katonai célponttá válhatnának, veszélyeztetve a hazánkban élők életét és a humanitárius szállítmányok biztonságos megérkezését.

 

A szankciókról szólva el­mondta, az egység megőrzése érdekében minden közös uniós döntést támogatunk. Fontos, hogy az Oroszországgal szemben hozott szankciók nem érintik az energetikai szektort, ugyanis ebben nem volt egyetértés az uniós vezetők között. A magyar kormány helyesli, hogy ez a szektor kimaradt, mert ellenkező esetben ellehetetlenítené a magyar rezsicsökkentés eredményeinek megvédését. – Magyarországnak hosszú távú gázszerződése van Oroszországgal, amely garantálja az ellátást – jelentette ki Menczer Tamás. A paksi erőmű kivitelezését is folytatjuk – tette hozzá.

 

Szóba került a menekültek helyzete. A háború kirobbanása óta 120 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. A helyzet eltér a korábbitól, amikor más kultúrájú, más vallású tömegek érkeztek hozzánk átkelve a fél világon, biztonságos országok során. Erre nemet mondtunk. Most mi vagyunk az első biztonságos ország, tehát természetesen mindenkinek segítséget nyújtunk, aki ezt kéri: senki nem marad ellátatlanul. Az államtitkár ezzel kapcsolatban azt is elmondta: a kormány minden szükséges döntést meghoz azért, hogy ezeknek az embereknek jobb legyen hazánkban és munkát találjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában