Nagy lépés a város életében

2022.03.09. 13:00

Letették az új győri mentőállomás alapkövét - Fotók

A beruházás összértéke 3 milliárd 345 millió forint. Az új győri mentőállomás átadását 2023 nyarára tervezik.

Hécz Attila

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

Győr és polgárai szempontjából az egyik legfontosabb építkezés kezdődött meg a Szauter Ferenc utcában. A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően modern, minden igényt kielégítő mentőállomással gazdagodik a város. Sajtótájékoztató keretében tegnap történt meg a nagyberuházás alapkőletétele.

 

Az ünnepélyes eseményen megjelent Kara Ákos országgyűlési képviselő, a projekt kezdeményezője, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Szeles Szabolcs alpolágrester, dr. Juhász Roland a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára és dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

 

Régi igény valósul meg


- A város életében nagyon fontos, történelmi pillanat a mai nap – kezdte beszédét Kara Ákos. - Az új mentőállomás megépítésével régi igénye valósulhat meg az itt élő embereknek. A kormány, és a városvezetés támogatásával jövő nyárra megépülhet a valóban minden igényt kielégítő, a helyiek biztonságérzetét erősítő új mentőállomás.


A képviselő felhívta a figyelmet a mentőszolgálat dolgozóinak csodálatra méltó, az elmúlt két évben különösen megterhelő munkájára, nagyszerű helytállására.

 

 

 

Földrajzilag is a legjobb helyen


Simon Róbert Balázs beszédében kiemelte, hogy az új győri mentőállomás az elmúlt négy esztendő húsz komolyabb győri beruházása között is az első helyen szerepelt. Megjegyezte, hogy a mentőszolgálat új helyénél fontos szempontként szerepelt a kórház közelsége, illetve az M1-es autópálya – mint különösen balesetveszélyes hely – könnyű, gyors megközelíthetősége.


- Valóban ünnepi alkalom a mai, hiszen ez a fejlesztés évtizedek óta érett már – mondta Szeles Szabolcs alpolgármester. -A mentőszolgálat megbízható, megnyugtató szolgáltatására az elmúlt két esztendőben a COVID, és a mostani háborús helyzetben is plusz terheket rótt. Ezért is külön öröm számomra, hogy ez a fontos szolgáltatás méltó helyre kerül.

 

Folyamatos fejlesztés alatt a mentőszolgálatok


Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, dr. Csató Gábor beszédében kiemelte az utóbbi évek jelentős mentőszolgálati fejlesztéseit. Kifejtette, hogy az elmúlt években országosan több mentőállomás is épült, illetve újult meg. Az elmúlt két évben az OMSZ 1000 új mentőautót vásárolt, amely szintén jelentősen hozzájárul a szolgáltatás magas színvonalához.


Dr. Juhász Roland államtitkár az alapkőletétel szimbolikus jellegét hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet az új, korszerű mentőállomás közösségépítő erejére, a segítségnyújtás, az emberbaráti szeretet fontosságára. Megjegyeztem, hogy 2010 óta Magyarországon megduplázódott a mentőállomásokra fordítandó állami támogatás összege. A támogatások jelentősége mellett kiemelte a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is.

 

Az ünnepélyes esemény zárásaként a megjelentek a földbe helyezték az időkapszuláját, majd letették az új mentőállomás alapkövét.


Minden igényt kielégítő mentőállomás épül


Nádorváros és Adyváros határán, a Szauter Ferenc utcában épülő új mentőállomás két épülettömbből áll. A kivonulási oldalon a kétszintes tömbben, mintegy 1161 négyzetméter alapterületen helyezkedik el a mentőállomás földszinti része. A tervek szerint itt pihenők, öltözők, betegirányítási központ, valamint 5-5 gépkocsiállás és egy mosórészleg található. Ugyanitt kap helyet a gépjárműjavító műhely, és a tartalékautó garázs is.

A 785 négyzetméternyi alapterületű emeleten - U alakú ráépítésben – helyezkednek el az orvosi szobák, irodák, a szerver helyiség és a gyakorlati terem. Ugyanitt egy terasz kerül kialakításra. A kiszolgáló helyiségek feletti részen konditerem és szauna helyiségek várják a szolgálati időn kívüli mentődolgozókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában