Frissítve: Reagált a Győr-Szol

2022.03.22. 09:50

Ellopták a komplett urnakövet Győrben a nádorvárosi temetőből -

A tettesek csak az alapot hagyták meg, a műkő felépítmény azonban szőrén-szálán eltűnt.

Gyurina Zsolt

Felső Balázs a helyszínen. Rettenetes átélni, hogy szeretteink emlékét valaki meggyalázza.

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

Ellopták Felső Balázs olvasónk szüleinek urnakövét a győr-nádorvárosi temetőből. 

 

– Két hete voltunk kint legutóbb a temetőben, akkor minden rendben volt. Nehéz megfogalmazni, mit éreztünk, amikor a temetőgondnokság néhány napja értesített bennünket. Döbbenetes: mindenki veszített már el hozzátartozót, rettenetes átélni, hogy az ő emléküket valaki így meggyalázza – nyilatkozta lapunknak a férfi párja, Kálóczi Kitti.
 

– A biztonsági őrök nem láttak, nem hallottak semmit, a kamerák pedig nem működtek a kérdéses időszakban. Sokaknak elmeséltük, hatalmas a felháborodás – kezdte történetüket Felső Balázs. 

 

Ilyen volt, mikor felállították... és ilyen lett, hogy ellopták. 
Forrás: Kálóczi Kitti

 

Olvasónk édesapja 2019 novemberében halt meg, édesanyja tavaly januárban, akkor készült el az urnasír Győr-Nádorváros temetőjében. A tettesek csak az alapot hagyták meg, a műkő felépítmény azonban szőrén-szálán eltűnt. Párja, Kálóczi Kitti további részleteket is elmesélt. 
 

– Téliesítettem a sírt, és hogy a koszorúról ne folyjon rá a víz, letakartam. A tolvajok ezeket leszedték, majd miután elmozdították az urnakövet, mindent szépen visszapakoltak a hűlt helyére, a koszorút, a mécseseket. Úgy látszik, volt rá idejük. Fogalmunk sincs, hogyan vihették el: az urnakő nehéz, egy ember nem lett volna képes elhurcolni. Emlékszem, amikor annak idején a kőművesek belevésték az anyósom nevét, akkor mondták, hogy a felső rész igen nehéz, egy ember nem képes felemelni. Ráadásul vigyázva kellett elvinni, figyelve, nehogy lepattanjon a széle. Négy urna elhelyezésére alkalmas sírról van szó, tehát amit elvittek, az körülbelül 50x100 centiméter méretű volt. Gondolkodtunk rajta, de haragosunkról sem tudunk, így aztán fogalmunk sincs, hogy ki tehette – fűzte tovább a szót Kálóczi Kitti. 
 

Szerinte olyan ember lehetett az elkövető, aki tudta, miként rögzítenek egy sírt, tehát nem lehetett teljesen kívülálló. A temetőben azt mondták neki, hogy ilyen esetük még nem volt. Persze időnként elvisznek ezt-azt, egy virágot, egy vázát, de komplett sírkövet nem. Tegyük hozzá, véleménye szerint semmi különös nem volt a sírban, nem carrarai márványból készült, nem volt kirívóan értékes, még akkor sem, ha ma már egy sima fekete műkő síremlék is nagyon sok pénzbe kerül. Nem is feküdt nagyon félreeső részen, így arra sem gondolnak, a tolvajok ezért választották ki. Régi gyereksírok mellett található, ugyanis Felső Balázs testvére 1963-ban nyolc hónaposan meghalt, és később a szülei is oda temetkeztek. 
 

Olvasónk azt is hozzátette, hogy éjszakára a temetőt bezárják, nappal kocsival csak úgy lehet bejutni, hogy a sorompót felnyitja az őr. Hátul van egy kapu, ahol a sírköves juthat be, de az is kulccsal zárt. Hogy mire kellett egy urnakő, az is rejtély. Kálóczi Kitti szerint legfeljebb eladni lehet, ha lecsiszolják róla a neveket. A károsult pár tudomása szerint a temető közterület, így a kártalanítás is sok kérdést vet fel. Azt szeretnék, ha valaki az esetért felelősséget vállalna. 

 

Az ügyben kerestük a Győr-Szolt is, válaszukat természetesen közöljük. 

 

Frissítve

 

Megkaptuk az esettel kapcsolatban a Győr-Szol válaszát, amit változtatás nélkül teszünk közzé.

 

"Március 13-án egy úr jelezte a Nádorvárosi Köztemető biztonsági szolgálatnak, hogy vélhetően ellopták szerettei urnasírját. A biztonsági őr az információt továbbította a temető gondnokának, aki tájékoztatta bejelentőt, hogy mivel a temetőben lévő síremlékek a hozzátartozók tulajdonában vannak, a rendőrséghez fordulhatnak. A bejelentő úr ezzel a ténnyel maga is tisztában volt, az üzemeltető tudomása szerint meg is tette s szükséges intézkedéseket, illetve kapcsolatban maradt a temető gondnokával. 

A Nádorvárosi Köztemető 24 hektár nagyságú területen fekszik, mintegy 44 ezer sír található benne. A temető nyilvános terület, nyitva tartási időben oda bárki be- és kiléphet. Az üzemeltető megbízásából a biztonsági cég a bejáratnál teljesít szolgálatot, a járművek behajtási engedélyét ellenőrzi. Ezen kívül a temetőgondnokok – egyéb napi feladataik ellátása mellett – időről- időre bejárják a területet. A temetőben biztonsági kamerák nem üzemelnek.

A terület nagysága, a fás, bokros részek takarása és a sírok jelentős száma miatt lehetetlen minden egyes síremléket folyamatosan szemmel tartani, megfigyelni. A kárt szenvedett hozzátartozókkal az üzemeletető együtt érez, és őket minden rendelkezésére álló eszközzel segíti. A Győr-Szol Zrt. ezúton is sajnálatát fejezik ki, és elítél minden kegyeletsértő cselekedetet. Bízunk benne, hogy egy rendőrségi nyomozás a tettest, tetteseket kézre keríti."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában