Helytállás krízisben

2022.03.21. 13:16

Dr. Knausz Márta főorvos Győr díszpolgára

Március 15-én Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára címet kapott dr. Knausz Márta főorvos, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház mikrobiológiai laboratóriumának vezetője, a győri oltóközpont vezető főorvosa. Az elismerést a higiénia, a bakteriológia, a minőségirányítás és a járványügy területén végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája, valamint az oltóközpont működtetésében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként érdemelte ki.

Hécz Attila

Horváthné dr. Knausz Márta, a Petz-kórház mikrobiológiai laborjának vezetőjének, Dézsi Csaba András polgármester adta át a díszpolgári címet.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld


 

A kitüntetett a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1984-ben. 1989-ben az Orvostovábbképző Egyetem orvosi mikrobiológia szakán szerzett szakképesítést, majd a győri kórház mikrobiológiai laboratóriumának laborvezetője lett. 1995-ben adjunktusi kinevezést, 1998 júniusában főorvosi kinevezést kapott. A kórházban háromszor nyerte el a „kiváló munkatárs” elismerést, 2011-ben pedig Nyári László-nívódíjban részesült. 2020. április 1-jétől a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosának higiénés és járványügyi igazgatóhelyettese, majd 2021. március 1-jétől a kórház járványügyi és minőség­irányítási igazgatóhelyettese. 2021. április 12. óta a győri oltóközpont vezető főorvosa. 

 

Horváthné dr. Knausz Márta, a Petz-kórház mikrobiológiai laborjának vezetője.
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld


 

Dr. Knausz Márta számos kitüntetése mellett több szakmai fórumnak tagja, így a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaságnak és Magyar Mikrobiológiai Társaságnak. Emellett a Széchenyi István Egyetemen, illetve a Semmelweis Egyetem akkreditált képzőhelyén, a győri kórház mikrobiológiai laboratóriumában oktat. 
 

– A mikrobiológián új, korszerű PCR-labor működik 2020 májusa óta. A saját betegeink diagnosztikáján túl megyei, sőt, egy ideig Vas megyei mintákat is vizsgáltunk – mondta dr. Knausz Márta. – A pandémia egyes hullámai külön megterhelést jelentettek. Ma is folyamatos a kontaktkutatás, a szűrővizsgálatok. Tavaly 200 ezer oltást adtunk be. Az onkológiai osztállyal közösen az országban elsőként biztosítottuk a daganatos betegek szervezett, kezelésekhez igazított oltását – részletezte a főorvos, és hozzátette: – Mai különleges feladataim mellett nagyszerű érzés, hogy végigkövethettem, ahogy az egymikroszkópos, napi tíz-tizenöt minta feldolgozására hitelesített kis laborunk mára az ország nagy jelentőségű, jól felszerelt laboratóriumává nőtte ki magát – mondta dr. Knausz Márta. – Különösen megtisztelő és megható, hogy kollégáimmal közösen végzett munkám elismeréseként engem is a kiváló elődök sorába választottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában