Közös bázis a nemzeti parkban

2022.03.18. 07:00

Csárda – Elkészült a magyar–osztrák Természetvédelmi Központ a fertői nádasok partján

Átadták a Balf határában található „Csárda” Természetvédelmi Központot, ami a nemzeti park Fertő tájegységének természetvédelmi őrszolgálati bázisaként működik a jövőben. A többfunkciós létesítmény a környezeti nevelést is szolgálja, valamint itt alakították ki korábban az őrszolgálat csónak­kikötőjét.

Bódvai Ildikó

Balf határában, a fertői nádasok partján állt az a több mint százéves épület, amely egészen a vasfüggöny kialakításáig Halászcsárdaként működött. A környék egyik legnépszerűbb helye volt, a későbbi évtizedek alatt azonban az épület gazdátlanná vált és félig az enyészeté lett. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a 2000-es évek közepén vásárolta meg az ingatlant. A kezdetektől szerették volna a világörökséghez méltó állapotba hozni az épületet és megfelelő funkciókkal ellátni. 

 

Felhasználva a határon átnyúló európai uniós forrásokat mostanra elkészült a „Csárda” Természetvédelmi Központ, ami a magyar és az osztrák természetvédelmi őrszolgálat és kutatói munka közös bázisaként működik majd. A központot a NEduNet projekt keretében alakították ki, ami a Fertő–Hanság/Neu­siedler See–Seewinkel Nemzeti Park legújabb, határokon át­­ívelő kezdeményezése. 
 

– Mindezek mellett a „Csárda” egy új környezeti nevelési bázis is egyben, jól kiegészítve a természetvédelmi-természet­ismereti oktatás helyi terepi lehetőségeit. Innen indulnak a Fertő nádasának felfedezését és bemutatását megcélzó nemzeti parki vízitúrák – mondta a tegnapi ünnepélyes megnyitón Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója. 

 

Az új „Csárda” központban a közös magyar–osztrák határtérségben lévő iskolák és más oktatási-nevelési intézmények részére közös környezeti nevelési programokat alakítottak ki. 
 

– Az osztrák–magyar nemzeti parknak eddig nem volt közös objektuma, a létesítmény ezt a funkciót is betölti. A projekt erősíti a határon átnyúló nemzeti park közös természetvédelmi őrszolgálati tevékenységeit – mondta dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára. Hozzátette, a hazai 850 hektárnyi védett természeti terület és mintegy kétmillió hektárnyi Natura 2000-es terület 255 természetvédelmi őr gondjaira van bízva. Az elmúlt évtizedben 1,6 milliárd forintot fordítottak az őrszolgálatok eszközfejlesztésére. 

Arról is beszélt, hogy napjainkban egyre népszerűbbek az aktív kikapcsolódási lehetőségek. Az ökoturisztikai programoknak a nemzeti parkok a fő bázisai. Éves szinten 1,6 millió látogató keresi fel a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeit. Tavaly például csak a környezeti nevelési programokban 358 ezer gyermek vett részt. 
 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a környező világörökségi területek a kormányzati támogatásoknak köszönhetően dinamikusan fejlődtek az elmúlt tizenkét esztendőben. A természet megőrzése, az ökoturizmus és a turisztikai fejlesztések terén is óriási az előrelépés. Ehhez megvolt a szándék és rendelkezésre álltak a források is. 

 


Az eseményen több évtizedes munkájáért elismerő oklevelet vehetett át dr. Ambrus András természetmegőrzési szakreferens, valamint Fülöp Tibor természetvédelmi őr. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában