Szociális háló

2022.03.14. 14:12

Azért vagyunk, hogy segítsünk

A Család- és Gyermekjóléti Központ 1987 óta működik Mosonmagyaróváron, jelenleg a járás területén 26 településen lát el segítő szolgálatot. A térség az ország számos régiójához képest szerencsés helyzetben van, mivel itt elsősorban nem a mélyszegénységgel kapcsolatos problémák jelennek meg, ugyanakkor a szakemberhiány állandó kihívást jelent.

Kovács Viktor

Az intézményt a Mosonmagyar- óvár Térségi Társulás tartja fenn, ami azt jelenti, hogy mind a 26 település önkormányzata csatlakozott a fenntartáshoz, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szociális ellátás hatékonyan működjön. A Család- és Gyermekjóléti Központ része a családsegítő szolgálat, a hatósági és speciális munkacsoport, a köznevelési munkacsoport, a Gyermekek Átmeneti Otthona, valamint a DrogPont, azaz a szenvedélybetegeket segítő szolgálat. 
 

– Az ország többi részéhez képest szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen itt kevésbé van jelen a mélyszegénység, ami felelős lehet a szociális problémák kialakulásáért. Nálunk sok olyan cég van, amely munkalehetőséget biztosít, akár alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők vagy megváltozott munkaképességűek számára is. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne bőven feladatunk – mondta Novics Bernadett intézményvezető. 
 

Nem favorit szakma a szociális segítségnyújtás 
 

A Család- és Gyermekjóléti Központ folyamatos szakemberhiánnyal küzd. Az elmúlt idők tapasztalata szerint egyre kevesebb fiatal számára vonzó ez a szakma, sokan külföldre mennek dolgozni, utánpótlás pedig alig van. Ugyanakkor a szolgálat folyamatosan megújul, idéntől működik például már a fejlesztőpedagógia is. 
 

– Ez a legfrissebb kezdeményezésünk. Egy gyógypedagógus munkatársunk heti egy alkalommal fogadja a sajátos nevelési igényű, a magatartási, beilleszkedési és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket, illetve tanácsadást nyújt a szülők számára – hívta fel rá a figyelmet Novics Bernadett, majd folytatta: 
 

– Még 2018-ban az óvodai-iskolai szociális segítéssel mint új szolgáltatással bővült az intézmény. A munkacsoport önálló szakmai egységként működik, leginkább prevenciós feladatokat lát el. Szerepük nagyon fontos, hiszen ők az intézmények közötti kapcsolattartás felelősei, sok esetben ők az elsők, akik egy gyermekkel kapcsolatos problémát észlelnek. Továbbá feladatuk az önkormányzat által biztosított nyári napközis tábor megszervezése és lebonyolítása is. 
 

Felerősödtek a családon belüli konfliktusok 
 

– Azt tapasztaltuk, hogy a járvány alatt sokkal több lett a bántalmazással kapcsolatos probléma, feltehetően a bizonytalanság és a bezártság miatt. Ahol egyébként is indulatkezeléssel küzdöttek, ott nagyban felerősödtek ezek a gondok. 
 

A szolgálat véd 
 

Fontos célkitűzés annak a sztereotípiának a megszüntetése, hogy a központ valamiféle fenyegetést jelenthet a család számára. 
 

– Talán a legfontosabb feladatunk, hogy bizalmon alapuló kapcsolatot tudjunk kialakítani a problémákkal küzdő emberek, családok számára. Arra törekszünk, és azt hiszem, ezt az egész szociális szakma nevében mondhatom, hogy minden család egyben maradjon – hívta fel a figyelmet a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában