Új élet a háború árnyékában

2022.03.17. 06:41

Az első ukrán kisbaba Győrben - Szimonetta békébe született

Horvát Boglárka várandósan érkezett Ukrajnából, és egy hete adott életet kislányának, Szimonettának a győri kórházban.

Ollári Gergely

Az első, Győrben született ukrán kisbaba, Horvát Szimonetta édesanyja karjaiban. Balra Kun Szilvia, a megyei Vöröskereszt igazgatója. Fotó: Csapó Balázs

Különleges pillanatok tanúi lehettünk szerdán délután a Zrínyi utcai egykori kórházépületben. Nem is olyan régen ide költöztették át az orosz–ukrán háború menekültjeit az Olimpiai Sportparkból és a Bartók-iskola tornaterméből. Az egyik épület emeletére sietünk, és egy újonnan kialakított szoba előtt állunk meg, amelyen a következő felirat áll: Baba-mama szoba. Itt találkozunk Horvát Boglárkával, aki várandósan érkezett Ukrajnából, és egy hete adott életet kislányának, Szimonettának a győri kórházban.

 

Kilencen érkeztek 
 

A kis Szimonetta az első menekült kisbaba, aki Győrben született. Távol az otthona, Kisbégány egy apró település Ukrajnában, a Beregszászi járásban. 
Boglárka várandósan érkezett, párjával, édesanyjával és rokonaival a háború kitörése után kelt útra a faluból, hogy hazánkban ideiglenes otthont találjanak. 
 

– Édesapám egy útépítő cégnél dolgozik Pápa környékén. A háború kitörése után egyetlen lehetőségünk maradt: otthagyjuk az otthonunkat és utána jövünk. Kilencen érkeztünk vonattal és autóbusszal – meséli lapunknak a fiatal anyuka. 

 

Békésen aludt a kiságyában Szimonetta, az első menekült kisbaba, aki a győri kórházban látta meg a napvilágot. Fotó: Csapó Balázs
Forrás: CSAPO BALAZS


 

A család a Bartók-iskola tornatermében kapott szállást. A kismama az átköltözés első estéjén került a kórházba. Gyermeke, Szimonetta múlt héten szerdán látta meg a napvilágot. Nem sokkal 11 óra után született császármetszéssel, kicsivel több mint három kilogrammal. 
 

– Az édesanyja és az önkénteseink kísérték a kórházba – emlékezik Kun Szilvia, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. Ő és a segélyszervezet munkatársai folyamatosan gondoskodnak a családról, biztosítják nekik azt, amire szükségük van. A szülés óta egy hét telt el. Tegnap egy különleges napra ébredhetett az édesanya és a kis Szimonetta: elhagyhatták a kórházat, és csatlakozhattak a család többi tagjához immár a Zrínyi utcai kórházépületben. 
 

Babaszobával fogadták 
 

Kun Szilvia szerint különleges élmény volt az az este, amikor a kórházba siettek, úgy, ahogy a tegnapi is, amikor végre egy helyre kerültek a család tagjai. 
Érkezésünkkor a kis Szimonetta békésen aludt a kiságyban, miközben édesanyja még az új hellyel ismerkedett, amit tegnap vehettek birtokba. A babaszobát önkéntesek és a Vöröskereszt munkatársai rendezték be az anyuka és kisbaba fogadására. 
 

– Boglárkát és a családját végül itt helyeztük el, de szeretnénk, ha a fiatalok egy lakásba vagy egy felajánlott albérletbe kerülhetnének, ahol nyugodtabban élhetnek és gondoskodhatnak a kisgyermekről – mondta lapunknak Kun Szilvia. 
 

„Várjuk, hogy vége legyen a háborúnak” 
 

Szimonetta nagyon jó baba, szinte a hangját sem lehet hallani. A nagymama, Horvát Katica minden segítséget megad lányának, Boglárkának. 
 

– Nagyon kedvesen fogadtak minket Győrben – mondják. – Köszönjük a Vöröskeresztnek a segítségét. A háború miatt az otthonunkat hagytuk el. Azt a helyet, ahol felnőttünk és ahol éltünk. Várjuk, hogy vége legyen a háborúnak. Ha azt mondanák, vége, azonnal utaznánk vissza szeretett hazánkba – veszi át a szót lányától a nagymama, és hozzáteszi: számukra most az a legfontosabb, hogy biztonságban vannak. Jó egészséget kívánunk, aztán Kun Szilvia kikísér minket az épületből. Azt mondja, hamarosan valószínűleg újra találkozunk. A következő ukrán kisgyermek három hét múlva születhet meg Győrben. Biztosan tudjuk: ő majd kisfiú lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában