Elismerések

2022.03.21. 19:57

A vízügy öt munkatársát díjazták - ismerjék meg a kiváló szakembereket!

A Víz Világnapja alkalmából az ÉDUVIZIG öt munkatársa kapott kitüntetést példaértékű munkájáért.

kisalfold.hu

Fotó: Kisalföld-archívum (Huszár Gábor)

Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes Mosonyi Emil Díj főigazgatói elismerésben részesült.

 

Vízügyi Szolgálatát a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karának elvégzése után 1995-ben kezdte meg az igazgatóságnál, majd később szakmérnöki oklevelet szerzett vízépítés, vízkészlet-feltárás és vízrajz szakon. Munkakörébe a felszíni vizek védelme és a vízkészlet-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátása tartozott. Később a Vízkészlet-gazdálkodási Osztály osztályvezető-helyettesévé nevezték ki. 2004-ben szervezeti átalakítás keretében a Vízgyűjtő- gazdálkodás Tervezési Osztályának vezetője lett. 2012-től látja el a műszaki igazgatóhelyettesi munkakört.

 

Igazgatóhelyettesként és a Terv Jóváhagyó Bizottság vezetőjeként irányítja és felügyeli az igazgatóság területén folyó a térség vízgazdálkodási helyzetét jelentősen befolyásoló fejlesztések magvalósítását. Az EU Víz- keretirányelv bevezetése és végrehajtása során az igazgatósági feladat végrehajtás egyik vezetője lett. Kimagasló szakmai tevékenységével és szervező munkájával országos elismertséget vívott ki. Jelentős érdemei vannak a keretirányelvvel kapcsolatos nemzetközi tárgyalások (Ausztria, Szlovákia) eredményes végrehajtásában. Komoly szerepe van az első országos vízgyűjtő gazdálkodási terv elkészültében. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által létrehozott előrejelző munkacsoport vezetője.

 

Jelentős szerepet tölt be az Magyar – Osztrák Vízügyi Bizottság munkájában, második meghatalmazott-helyettesként vezeti az Albizottságot. A 2013. évi Duna rekordárvíz idején központi védelemvezető-helyettesként irányította a védekezési munkákat. Kimagasló szakmai munkája mellett létrehozó ötletgazdája és máig szerkesztőbizottsági vezetője az igazgatóság életét bemutató és dokumentáló Víz-Hang újságnak. Munkabírása és munkavégzésének minősége kiemelkedő. Magas szintű általános műveltséggel és szakmai elméleti tudással rendelkezik. A napi feladatok mellett a vizek kártételei elleni védekezésben is kiváló helytállásról tett tanúbizonyságot, amit több alkalommal miniszteri kitüntetéssel ismertek el.

 

Sütheő László

 

Dr. Bárdi Pál, nyugalmazott osztályvezető Vásárhelyi Pál Díj belügyminiszteri kitüntetést vehetett át.

 

1965-ben végzett az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen mérnökként, majd később Mezőgazdaságtudományi vízügyi szakon szakmérnöki, majd doktori fokozatot szerzett a Gödöllői Agrártudomány Egyetem. Mérnök gyakornokként került az igazgatóság Rábai Szakaszmérnökségéhez.

 

Első munkái között említendő a Hansági Duzzasztók – Királytói, Nyirka duzzasztók-építésének vezetése, majd a Hanság vízrendezése keretében épülő új Hansági szivattyútelepek építése. Ugyancsak közreműködött a Szigetközi fakadóvíz program keretében megvalósuló szivattyútelepek építésénél. Szakmai irányításával valósult meg a Marcal térségi és a Fertő térségi melioráció, Hanság Főcsatorna kotrás, Fertőszéli zsilip építése, Által-ér mederrendezés,Rábca kotrás. Ebben az időben épültek a Tőzeggyári, Homok-Sarródi szivattyútelepek.

 

Munkája mellett 1966-1970 között oktató volt a Mayer Lajos Szakközépiskolában. 1973-75 közötti algériai kiküldetése során Saida város Vízügyi Szakközépiskolájában tanított. 1976-77 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építésszervezési Tanszék külső munkatársa volt. 1981-85. között felkérésre részt vesz az MTA Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási Bizottság munkájában. Több osztály – Építési, Vízrendezési, Vízkárelhárítási – vezetője is volt. A Vízrendezési és Vízhasznosítási osztály vezetőjeként vonult nyugdíjba 2003-ban. Ezt követően még kimagasló szakmai tudásával segítette az igazgatóság munkáját.

 

Ma is aktív tagja a megyei mérnöktársadalomnak, számos kisebb település vízgazdálkodási célú fejlesztését segíti, de szakértelmét a megyében megvalósuló jelentős beruházás is kamatoztatja.

 

Dr. Bárdi Pál


Hauberger Gábor a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály geodéziai és térinformatikai referensének munkáját Főigazgatói Oklevéllel ismerték el.

 

2010-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai szakán geográfusként, s ugyanebben az évben kezdett el dolgozni az igazgatóságánál. Már kezdetektől részt vett az igazgatóságon akkor elterjedő térinformatikai rendszerek alkalmazásában. Napi munkája mellett rendszeresen szervez különböző szintű szakirányú oktatásokat a kollégáknak valamint saját fejlesztéseivel aktívan segíti a szakágazatok és a szakaszmérnökségek mindennapi munkáját.

 

Kiváló képességei miatt az vízügyi ágazatban országosan is elismert szakemberré vált. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által létrehozott térinformatikai munkacsoport vezetője, aktívan segíti az új szakterülethez kapcsolódó intézményi és szabályozási keretek kialakítását a vízügyi igazgatóságokon. Évek óta tanít Győrben a Széchenyi Egyetemen, az Mc infrastruktúra építőmérnöki karán. A vízépítési szakirányon térinformatikát oktat a levelezős hallgatóknak, ezzel is segítve a vízügyi szakemberek utánpótlását.

 

Önállósága, innovációs készsége és szorgalma példaértékű, következetessége és állhatatos hozzáállása miatt munkája kiszámítható, megbízható munkatársa az egész vízügyi ágazatnak.

 

Hauberger Gábor


Kötél Pál Tamás az Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály hajózással foglalkozó kiemelt műszaki referense „Az Év Vízügyi Dolgozója Díj” miniszteri elismerésben részesült.

 

2007-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen gépészmérnöki szakon és még ebben az évben hatósági tapasztalatokkal lépett be az igazgatóságra. Jelenleg a hajózási szakágazat teljeskörű vezetői teendőit látja el. Munkabírásával, éleslátásával és gyakorlati helyzetekben történő jó vezetői képességeivel gyorsan kitűnt. Szakmai kompetenciái megkérdőjelezhetetlenek, neve országosan elismert. Széleskörű tudása megnyilvánul a gépészeti ismeretekben, mérőeszközök és térinformatikai, hajózásirányítási rendszerek készségszintű használatában, de leginkább a magyar dunai hajózás stratégiai kérdéseinek egyedülálló ismereteiben.

 

2015. évben lényegében egy személyben készítette elő a teljes magyar dunai hajóút kitűzési rendszer modernizálására vonatkozó szakmai CEF projekteket, aminek eredményeképpen 2021. évben 30 év után ismét új kitűzőhajók álltak szolgálatba. Rendszeres résztvevője az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkacsoportjainak. Állandó szakértője a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságnak, ahol munkájával megreformálta a közös kitűzési térképeket és hatékonyan képviseli a magyar érdekeket. A megelőző években több nagy árvízi védekezésben vett részt, kiemelkedik ebből a 2013. évi Duna rekordárvíz, ahol a Műszaki Biztonsági Szolgálat vezető-helyetteseként állt helyt.

 

2012. és 2017. évben irányította a Duna folyam menti jégvédekezési munkákat. Munkatársaival jó kapcsolatot ápol, könnyen megérti magát a hajós legénységgel és a vezető szintű diplomatákkal is. A kollégáknak példát mutató rendszeres sportéletet él, részt vesz az igazgatóság csapatának megmérettetéseiben.

 

Kötél Pál Tamás


Molnár András a Tatai Szakaszmérnökség vezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

 

Az Eötvös József Főiskola építőmérnöki szakának befejezését követően 2002-ben kezdte pályafutását az igazgatóság Árvízvédelmi és Folyamszabályozási Osztályán területi főelőadóként. 2009-től lett a Tatai Szakaszmérnökség vezetője. A szakaszmérnökség gyakorlatilag egész Komárom-Esztergom megyét lefedi, így szakaszmérnökként a Duna Gönyü-Szob közötti szakaszának és a becsatlakozó dombvidéki vízfolyások vízgazdálkodását irányítja.

 

Több sikeres vízkárelhárításban vett részt szakaszvédelem-vezetőként: 2009-ben és 2013-ban a Dunán, 2010-ben a Dunán és a dombvidéki kisvízfolyásokon, továbbá átvezényléssel más vízügyi igazgatóságok működési területén is segítette a védekezést. Több jelentős vízügyi beruházás lebonyolításában is részt vett: az Által-ér vízgyűjtőjének rekonstrukciójában, a táti öblözet árvízvédelmi fejlesztésében, a Komárom-Almásfüzitői védvonal fejlesztésében, a nyergesújfalui töltésépítésben illetve az Esztergom térségi árvízvédelmi művek fejlesztésnek előkészítésében.

 

Sok éven keresztül eredményesen integrálta a szakaszmérnökség fenntartási munkavégzésébe a megyében lévő közfoglalkoztatottakat. Munkáját nagy szakértelemmel és önállósággal végzi, kiváló kapcsolatot ápolva a megye államigazgatási szervezeteivel, önkormányzataival, gazdálkodóival és civil szervezeteivel. Az állami alapfeladatok ellátása mellett különös figyelemmel segíti az önkormányzatok vízgazdálkodással kapcsolatos tevékenységét is. Csapatával aktívan részt vesz minden olyan iskolai és civil kezdeményezésben, ami a térségben élő gyermekek és fiatalok vízi környezetet érintő szemléletformálását célozza.

 

Molnár András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában