Régóta készültek rá, most valóra vált

2022.02.11. 21:47

Megújult Bodonhelyen az egészségügyi létesítmény

Közel harmincmillió forintból újították fel Bodonhely egészségügyi létesítményének belső tereit. Új orvosi eszközöket is beszereztek, illetve új helyiségbe költözhetett a védőnői szolgálat. Utóbbi eszközállományát szintén fejlesztették.

Cs. Kovács Attila

A napokban ünnepélyesen is átadták a felújított rendelőket. Gyopáros Alpár, dr. Balázs Mihály háziorvos és Varga Edina segítségével vágta át a szalagot. Fotó: Cs. K. A.

Komoly beruházáson van túl a bodonhelyi önkormányzat. Állami támogatás segítségével alakították át és fejlesztették a község háziorvosi és védőnői rendelőjét. Régi terv vált valóra, az épület állapota az elmúlt években nagyon leromlott. Önerőből a falu nem lett volna képes felújítani, de segítséget kaptak a Magyar Falu Programtól.

 

Varga Edina, Bodonhely polgármestere elmondta: a település mindenkori vezetése folyamatosan napirenden tartotta a rekonstrukciót és most el is érkezett a lehetőség. A Magyar Falu Program keretében az orvosi rendelő felújítására 29,7 millió forintot kaptak. A munkát tavaly nyáron kezdte el a kivitelező cég és decemberben fejezte be. Megtörtént a burkolat és a padozat teljes cseréje. Felújították a vizesblokkokat, álmennyezetet alakítottak ki, korszerűsítették az elektromos hálózatot és új belső nyílászárókat építettek be. A védőnői rendelő az átalakítások után nagyobb helyiségbe költözhetett át. Az eszközbeszerzés sem maradt el. Bútorokat, orvosi berendezéseket vásároltak, illetve a csecsemők és gyerekek vizsgálatához szükséges eszközöket is megvették.

 

„A fejlesztésnek köszönhetően az egészségügyi alapellátási rendszer hatékonysága jelentősen javult. Az infrastrukturális körülmények a kor követelményeihez igazodnak” – fogalmazott Varga Edina. Hozzátette: 2019 óta a Magyar Falu Programban Bodonhely közel százmillió forintos támogatást nyert el.

 

Dr. Balázs Mihály háziorvos harminchárom éve gyógyítja a bodonhelyieket. Úgy véli, nagy nap volt a község életében, amikor átvehették a megújult rendelőt.

 

„Mindig meghatott a bodonhelyi polgármesterek lelkesedése és elkötelezettsége, amivel az egészségügyhöz és az újításokhoz viszonyultak. Mindig mindent megtettek, ami elvárható volt tőlük” –jegyezte meg.

 

Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Falu Program kormánybiztosa az átadással kapcsolatban kifejtette: az elmúlt három évben az országban 600 orvosi rendelőt újítottak fel és 1700 háziorvosi, gyermekorvosi és védőnői rendelő- ben cserélték le a teljes eszközparkot.

 

A program új, idei pályázati kiírásai között is szerepelnek az egészségügyi létesítmények felújítását célzó kiírások.

 

„Addig folytatjuk és addig szerepelnek a pályázatokban ezek az intézmények, amíg valamennyire sor kerül az országban” – jelentette ki Gyopáros Alpár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában