Gyorsforgalmi út

2022.02.26. 09:29

M85: épül az alagút Sopronnál és öt hídnál végeznek cölöpözést

Nagy erőkkel halad az M85-ös gyorsforgalmi út 780 méter hosszú alagútjának fejtése. Az alagút végleges szerkezetének tervezése befejeződött, az SDD Konzorcium megkapta a hatósági engedélyt.

Bódvai Ildikó

A járvány miatt egy időre megtorpant a munka, de a hónap közepétől az ismét egészséges csapat nagy erőkkel folytatta mindkét alagútjárat fejtését. Fotó: SDD Konzorcium

Jó ütemben folytatódik az M85 kivitelezése, a fejlesztés várhatóan 2024 végére éri el az osztrák határt, amikor elkészül a még hiányzó szakasz az országhatárig. Jelenleg a 780 méter hosszú alagutat építi az SDD Konzorcium, vagyis a Dömper és a Subterra-Raab Kft., kiegészülve a Pannon-Doprastav Kft.-vel – adta hírül a Magyar Építők. 

 

Február első felében a járványhelyzet miatti nagyszámú megbetegedések miatt le kellett állni a munkákkal. A hónap közepétől azonban az ismét egészséges csapat nagy erőkkel folytatta mindkét járat fejtését. A bal oldali járatban a felső boltív, a mag és a talp fejtése, illetve biztosítása a terveknek megfelelően halad, már a 600 méter alagútszelvényhez közelednek. A jobb oldali alagútban sikerült túlhaladni az addig nehézséget okozó kőpadon, így ott is az elvárt fejtési sebességgel folytatódik a munka, jelenleg 281 méternél tartanak. 

 

Előreláthatóan március közepén megkezdődhet az első vészátjáró kivitelezésének előkészítése csőernyős biztosítás védelme mellett. A felbővített vészátjáró használatbavétele a munkagépek számára kiemelten fontos, csak és kizárólag ennek igénybevétele mellett lehet a következő munkafázist beindítani, elsőként az alagút bal járatának első harmadában. 

 

Az alagút túloldalán, az M85 országhatár felé vezető szakaszán és az északnyugati elkerülő úton is folyamatosan dolgoznak. Az elkerülő Somfalvi út korrekcióján elkészült a javító- és fagyvédő réteg építése, valamint a szállítóút javítását is elvégezték. A műtárgyépítési munkák nagy lendületet vettek ezen a részen, egyszerre öt épülő hídnál végeznek cölöpözési és ahhoz kapcsolódó munkálatokat. A közvilágítási védőcsöveket is elhelyezték a Sopron-nyugat csomópont területén. A kivitelezés mellett az alagút végleges szerkezetének tervezése is befejeződött, az SDD Konzorcium megkapta a hatósági engedélyt. Ugyanakkor az alagút belső beépítési tervcsomagjának is zajlik a megrendelői, kezelői, hatósági véleményezése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában