Bécsben maradnak a szigorú korlátozások

2022.02.16. 16:24

Koronavírus - Március 5-től eltörlik a legtöbb korlátozást Ausztriában

Az enyhítések ellenére a kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz.

MTI

Karl Nehammer osztrák kancellár sajtóértekezletet tart Bécsben 2022. február 16-án. Nehammer bejelentette, hogy március 5-ig feloldják a koronavírus miatt érvényben lévõ korlátozások többségét.

Forrás: MTI/AP/Lisa Leutner

Ausztriában a kormány és a tartományok a fertőzöttek magas száma ellenére átfogó könnyítésekről egyeztek meg.
    

Az éjszakai korlátozásokat eltörlik, ugyanakkor kötelező marad az FFP2-es maszk viselete a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.
    

Március 5-től az oltatlanok teszt nélkül is igénybe vehetnek számos olyan szolgáltatást, amelyet eddig csak a megfelelő igazolásokkal rendelkezők vehettek igénybe. Ez azt jelenti, hogy egyebek között a sportlétesítményeket, a rendezvényeket, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is bárki igazolás nélkül látogathatja. A kizárólag az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek belépési jogosultságot biztosító 2G szabály csak a legsérülékenyebb területeken, például az idősotthonokban és a kórházakban marad fenn a dolgozók és a látogatók számára. Ezenkívül Bécsben is maradnak a korábbi szigorú szabályozások.

 

Bécs Város Külképviseleti Irodájának tájékoztatása szerint, az osztrák fővárosban a legtöbb helyen ezentúl is kötelező marad az orrot és szájat eltakaró FFP2-es maszk viselése. Ingyenes marad a tesztelés is. Bécsben érvényben maradnak a vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozások is. Bár az éjszakai szórakozóhelyek az osztrák fővárosban is újranyithatnak március 5-e után, de csak oltottak, vagy a betegségen átesettek számára (2G-szabály). A pontos szabályozásról Bécs a következő két hétben fog dönteni. Az óvatosságra azért van szükség, hogy a bécsi kórházak továbbra is ellen tudjanak állni a járvány okozta nyomásnak. Michael Ludwig hangsúlyozta, hogy a delta variáns okozta negyedik hullám alatt az óvintézkedések segítségével a város 42 millió eurót spórolt meg az egészségügynek
    

Karl Nehammer osztrák kancellár elmondta: apránként és határozottan visszaveszik a szabadságot, amelyet a vírus elvett. Ugyanakkor aláhúzta: a világjárvány még nem ért véget, a vírus továbbra is a mindennapi élet része.
    

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter jelezte: a széles körben ingyenesen biztosított tesztelésben is paradigmaváltásra van szükség. A tünetmentes, teljesen immunizált emberek rendszeres tesztelésének nincs sok értelme, és rengeteg pénzbe kerül - tette hozzá. Az ingyenes tesztelés március 31-ig még biztosan elérhető mindenki számára.
    

Mückstein hangsúlyozta, hogy az enyhítések ellenére a kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz. Magas átoltottságra van szükség, "hogy ősszel ne érjen bennünket meglepetésként egy új változat" - jegyezte meg.
    

Svájcban is felfüggesztették a korlátozások többségét - közölte a berni kormány szerdán. 
    

A csütörtökön életbe lépő változtatások után már csak a maszkviselési kötelezettség marad fenn a tömegközlekedésben és az egészségügyi létesítményekben. Emellett március végéig pozitív koronavírus-teszt esetében marad az ötnapos karantén-kötelezettség.
    "A járványügyi helyzet kedvezően alakul" - érvelt közleményében a svájci kormány. "Az immunitás magas szintjének köszönhetően valószínűtlen az egészségügyi rendszer túlterhelődése", így "adottak a társas és a gazdasági élet gyors normalizálásának feltételei" - tette hozzá a kabinet.
    A 8,6 milliós Svájc lakosságának több mint 90 százaléka védettséget élvez vagy azért, mert be van oltva, vagy azért, mert átesett a vírusfertőzésen - tájékoztatott a svájci kormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában