500 millióból utakat építenek

2022.02.15. 18:11

Költségvetés - Fejlesztenek és bért is emelnek Mosonmagyaróváron - 90 milliót kap a Karolina Kórház

Konszolidált, jó a költségvetési helyzete a mosonmagyaróvári önkormányzatnak – emelte ki a büdzsé rendelettervezetének tárgyalásakor Árvay István polgármester az idei első testületi ülésen. A városvezető a főbb sarokpontokat is összefoglalta.

Mészely Réka

„Nem hagyhatjuk magára a kórházat” – emelte ki Árvay István polgármester. Az intézmény a 90 millió forintos támogatást az ügyeletre fordíthatja.

Forrás: Kerekes István / Kisalföld

Az idei költségvetési rendelettervezet összeállítása az előző évhez képest kiegyensúlyozottabban zajlott, mivel az önkormányzat feladatellátásához kapcsolódó, a pandémia kezeléséhez tartozó döntések már ismertek voltak. Így a tervezés során még inkább koncentrálni tudtak a meglévő projektekre, a rendelkezésre álló forrásokra. Meghatározó tényezői a büdzsének a központi, illetve a helyi bérfejlesztési intézkedések, valamint a gazdaság újraindítását célzó egyedi fejlesztési támogatásból – „Belterületiút-, járda-, kerékpárút-fejlesztés” célra – származó forrás. A témát idei első ülésén tárgyalta a képviselő-testület. 

 

Energetikai biztonság 

 

Vida István (MPKE) képviselő felszólalásában a győri példát felhozva kiemelte: stratégiai kérdésként kezeljék a város energetikai biztonságát, különös tekintettel a geotermális rendszerre, amelyben 15 százalékos részesedéssel rendelkezik az önkormányzat. Arról is szólt a sportegyesületek támogatása kapcsán, hogy jó lenne, ha a terveikről beszámolnának a szervezetek. Szabó Miklós (MPKE) úgy véli, hogy az adóbevételek alultervezettek. 

 

A mosonmagyaróvári önkormányzat idén 90 millió forinttal támogatja a Karolina Kórház és Rendelőintézet működését. Amint arról a napokban beszámoltunk, a hospice-házra 50 millió forintot fordítanak. 

 

Élen a bérrendezésben 

 

Árvay István polgármester felszólalásában kiemelte: a tervezéskor a helyi adóknál a csökkentett irányszámokat vették figyelembe. 

 

– Óriási jelentősége van annak a pénztartaléknak, amivel fordulunk. Ez ad lehetőséget arra, hogy a bérek államilag nem finanszírozott részét biztosítani tudjuk – hangsúlyozta a városvezető, aki azt is fontosnak tartja, hogy a város egyik legnagyobb foglalkoztatójaként nem bocsátottak el embereket, sőt, munkatársakat keresnek. Továbbá élen járnak a bérrendezésben, hiszen az önkormányzati munkatársak mellett az önkormányzati cégek alkalmazottainál is történt emelés. 

 

A polgármester arról is beszélt, hogy a sportegyesületeknél nincs többlettámogatás, holott lenne rá igény, viszont a Flesch Nonprofit Kft.-t, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t és a Futura Élményközpont és Rendezvényházat anyagilag megerősítették. 

 

„A kórházat nem hagyhatjuk magára” – nyomatékosította a polgármester, hozzátéve, hogy a 90 milliós támogatást az ügyeletre fordíthatja az intézmény. Idén 15 millió forintos pályázati keret áll a védett épületek felújítására. Tervezik az idősek otthona, a Naposház és a Gyermekek Átmeneti Otthona épületének felújítását, vízisporttelep épül és 500 millió forintot fordítanak útfejlesztésekre. 

 

Csendes szoba 

 

Vida István módosító indítvánnyal kívánt élni, hogy a Soproni úti idősek otthona egy szakrális vagy csendes szobával bővüljön. Árvay István vállalta, hogy elindítja ennek tervezését és engedélyezését, így a képviselő a módosító indítványt visszavonta és megköszönte a polgármester hozzáállását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában