Jubileum

2022.02.11. 14:54

Húsz éve világörökség a Fertő-táj - fotók

A Fertő/Neusiedlersee Kultúrtáj 20 éve, 2001 decemberében került fel az emberiség kiemelt értékeit tartalmazó listára és lett világörökség, mint kultúrtáj. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést Sopronban.

kisalfold.hu

Lezsák Sándorral ünnepelték a húsz éves jubileumot. Fotók: Szalay Károly

A régi megyeháza dísztermében Taschner Tamás, a Világörökségi Egyesület titkára üdvözölte az  egybegyűlteket, ünnepi beszédet mondott Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja Sopront és környékét történelmi szülőföldjének nevezte és felelevenítette idekötődő emlékeit. - Mindig erős volt bennem a vágy, hogy megismerjem ezt a "nem kutatható" világot - emlékeztetett a rendszerváltás előtti időkre. Ivanics Ferenc, a Világörökségi Egyesület elnöke megköszönte a településeknek és együttműködő partnereiknek az elmúlt húsz év közös munkáját. Barcza Attila országgyűlési képviselő a Fertő-tájat a világ legszebb tájának nevezte, amely úgy fejlődik, hogy közben megőrzi a múlt értékeit.

 

A  rendezvényen átadták a "Fertő-tájért" díjakat. A 2020. évi díjat posztumusz Horváth Attilának, Fertőhomok volt polgármesterének ítélték, a 2021-es díjazott pedig a hegykői Völgyi János képzőművész lett. A Fertő-táj legszebb háza elismerő címet Csenár János kapta hegykői lakóházáért, valamint Supka-Kovács Tamás építész a háztervezéséért. A Fertő-táj legjobb bora díjakat is kiosztották. Fehérbor kategóriában a Steigler Pince 2020-as évjáratú Zöldveltelini Prémium bora kapta az elismerést. A legjobb rozé címet Heiner Gábor 2021-es Pinot Noire Rozéja kapta, a legjobb vörös bor pedig a Lővér pince 2018-as Kékfrankosa lett. A Fertő-táj kultúrájáért tett értékes tevékenységükért huszonöten kapták meg a Fertő-tájért emlékoklevelet.

 

Lezsák Sándor városi programja keretében látogatást tett a Soproni Egyetemen is, ahol az Őrtüzek emlékműnél elhelyezte a tisztelet koszorúját a száz évvel ezelőtti Ágfalvi csata hőseire emlékezve, és felkereste a belvárosi Erdészeti Múzeumot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában