Közel négyezer termék

2022.02.21. 14:46

Gyógyászati segédeszközök - Jól jött, de keveset segít a támogatás

Hárommilliárd forinttal támogatták a gyógyászatisegédeszköz-forgalmazókat. Mint korábban írtunk róla (Hiánycikk lehet a gyógyászati segédeszköz – 2022. 01. 15.), a növekvő költségek és a fix eladási árak miatt nehéz helyzetbe kerültek az ágazat vállalkozói. Mint megtudtuk, a megítélt segítség két nagy termékcsoportra terjed ki.

Dániel Viktória

Lós Julianna - fotó: Csapó Balázs

– A támogatásból kétmilliárd a vércukormérőkre és az ezekhez szükséges tesztcsíkokra vonatkozik, egymilliárd pedig a botokra és járókeretekre. A közfinanszírozási listán közel négyezer termék szerepel, így bár a támogatás nagyon jól jött, nem vagyunk kint vele a vízből – mondta el Lós Juliánna, aki két győri OrtoProfil üzletet vezet. – Sajnos, ha végignézek az üzlet polcain, nem tudok olyan árut mondani, amit jelen pillanatban megéri árulnom, legyen szó rögzítőkről vagy különböző kéz-, boka- vagy térdszorítókról. Az egyedi protézisekről nem is beszélve. Ezen a területen már nemcsak az árak, hanem a szakemberhiány is nehezíti a betegek ellátását.

 

Lós Juliánnától azt is megtudtuk, hogy az ágazati sajátosságok tovább nehezítik a kereskedők dolgát. – A választás jegyében mindenből többféle árfekvésűt tartunk. Ugyanakkor vannak termékek, amikből különböző méreteket kell rendelnünk, hogy mindenkit ki tudjunk szolgálni. Csuklószorítóból is van S-es, M-es és L-es méret. Ezt minden árkategóriánál meg kell rendelnem. Összefoglalva az egészségügyi segédeszközök kereskedelme egy rendkívül befektetésigényes üzlet.

 

Több üzlet már a közelmúltban bezárt és egyelőre a többiek is erre a sorsra számítanak. – Mindig itt a dilemma: mondjuk fel a szerződést és ne áruljunk társadalombiztosításra vásárolható termékeket, vagy zárjak be és küldjem el a több mint tíz éve itt dolgozó, megbízható és szakképzett kollégákat? Ha később érkezik segítség és újra érdemes lenne kinyitni, a munkaerő akkor sem feltétlen tér vissza az ágazatba, mint ahogy a járvány után a vendéglátásnál is tapasztalhatjuk. Sok kollégámmal hiszünk abban, hogy megéri ezt csinálni, hiszen másoknak segíthetünk, de egy bizonyos ponton túl ez sajnos már kevés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában