Élettársa egyben tettestársa is volt

2022.02.02. 20:48

Élete végéig börtönbe kerül a brutális gyilkos, aki két elkábított emberre is rátámadt

Egyikük négy és fél évet kapott, másikuk soha többé nem szabadulhat a rácsok mögül.

Simon Roberta

Ítélet – Élet- és tettestársa vallomásából derült ki, hogy H. Gábor korábban a Dunába fojtott egy férfit.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A Győri Ítélőtábla kedden előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés, társ­tettesként elkövetett rablás, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében tényleges életfogytiglanra ítélte H. Gábort mint erőszakos többszörös visszaesőt, illetve 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel is sújtotta. 

Élettársa, P. Éva cselekményeit segítségnyújtás elmulasztása és bűnpártolás bűntettének minősítette. Emiatt 11 év fegyházról 4 év és hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette az elsőfokú ítéletet. 

 


 

H. Gábor és P. Éva viharos élettársi kapcsolatban éltek, életvitelüket a rendszeres szeszesital- és gyógyszerfogyasztás jellemezte. A férfi többször bántalmazta a nőt, volt, hogy félholtra verte, és új párjának is nekiment. Egyik veszekedésükkor P. Éva annyira leitta magát, hogy alkoholmérgezéssel került kórházba. 

 

2018 tavaszán a vádlott férfi találkozott egy ismerősével és otthonukba invitálta italozni. A sértett poharába gyógyszereket kevertek, melynek hatására rosszul lett és szédülten távozott. A vádlottak egy parkon keresztül kísérték a bódult K. Pétert.,  akit H. Gábor többször arcon ütött, majd amikor már a földre került, megrugdalta. A magatehetetlen férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett. 

Az elkövető a sértett zsebeit átkutatta, mobiltelefonját, iratait és a nála lévő 3500 forintot elvette, majd társával együtt elhagyták a helyszínt. A vádlott férfi élettársa unszolására egy közeli telefonfülkéből álnéven bejelentést tett, hogy egy sérült személy fekszik a parkban. A kiérkező mentők azonban először nem találták a padok között fekvő sértettet. A vádlottak ezután visszatértek a bántalmazás helyszínére, és a nő ismételten bejelentést tett a segélyhívón. A kiérkező mentőszolgálat megtalálta a sértettet és kórházba szállították, aki két hétig eszméletlenül feküdt. A férfi élete csak a szerencsén múlt, de olyan súlyosan károsodott a mozgása, hogy még járni is újra kellett tanulnia. 

 

Vallomásból derült ki a gyilkosság
 

A rendőrség eljárást indított életveszélyt okozó testi sértés miatt, azonban nem számítottak rá, hogy ezek után gyilkossági ügyben is nyomozniuk kell. 

 

P. Éva kihallgatásakor elmondta, szemtanúja volt annak, hogy H. Gábor korábban megölt egy másik férfit. Vallomásából tudható, hogy T. József közös italozáskor ismerte meg H. Gábort, majd később egy pénzügyi vita miatt bántalmazta a vádlott, amiért a sértett feljelentést tett a rendőrségen. 

 

Az elkövető arra kérte T. Józsefet, hogy egy bizonyos összeg fejében vonja vissza a feljelentését, és a pénz átadására találkozót beszéltek meg. A találkozó előtt H. Gábor egy műanyag palackos sörbe gyógyszert kevert, hogy a pénz helyett azt adja T. Józsefnek. H. Gábor és P. Éva a sértettel a Duna-partra indultak, italoztak, majd az előre elkészített gyógyszerrel kevert sörrel megitatták az áldozatot, aki ettől elájult. H. Gábor a védekezésre képtelen sértettet a vízbe húzta, fejét a víz alá nyomta, s miután már nem adott életjelet, testét a nő segítségével a folyó közepe felé lökte. A férfi holttestére egy kutyasétáltató talált rá, a boncoláskor nem merült fel az idegenkezűség gyanúja, azt hitték, a férfi természetes halált halt. 

 

Jogerős ítélet

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint az I. rendű vádlott cselekményeinek minősítése  túlnyomórészt törvényes volt, azonban elmaradt mellékbüntetésül a közügyek  gyakorlásától eltiltása. Az elsőfokú ítéletet hozó Székesfehérvári Törvényszék viszont a  nő esetében a vádon túlterjeszkedett, amikor az emberöléshez nyújtott bűnsegélyt 

állapított meg a terhére, a segítségnyújtás elmulasztása és a bűnpártolás helyett, s ennek  folytán eltúlzott büntetést szabott ki vele szemben. Ezért a fellebbviteli főügyészség a  II. rendű vádlott cselekményeinek enyhébb minősítését és büntetésének csökkentését indítványozta.  

A Győri Ítélőtábla 2022. február 1-én kihirdetett jogerős ítélete megegyezett a fellebbviteli  főügyészség álláspontjával. A férfi ténylegesen életfogytig tartó büntetését  helybenhagyta, s tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A nő szabadságvesztését  tizenegy évről négy és fél évre enyhítette, s öt év közügyektől eltiltást is kiszabott rá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában