Vánosszabadi

2022.02.27. 14:07

Amikor a város falura költözik: Vámosszabadin hatalmas a népességnövekedés

Vámosszabadi az elmúlt húsz évben az ország legelső településévé nőtte ki magát. Az új évezredben ugyanis itt produkálták a legnagyobb, 267 százalékos népességnövekedést. Megnéztük, hogy élnek itt az emberek.

Hécz Attila

Vámosszabadi hatalmas tempóban terjeszkedik, és a legújabb parcellázásokat elnézve nagyon úgy fest, hogy még jóval nagyobb is lehet.

 

– Nekem a Szitásdomb szélén van lakásom, de nem mindenki ilyen szerencsés – mondta Pápai András, aki élettársával él Vámosszabadi lakóparkjában. – Az övezetben komoly parkolási problémák tapasztalhatók, leginkább csak a házak garázsaiban van mód az autók elhelyezésére.

 

Mindenki Győrben tölti napjait

 

A lakó elmondta, hogy az itt épített házaknak mintegy 90 százaléka saját tulajdonú, a fennmaradó részt lakják bérlők. Az itt élők nagy többsége győri kötődésű, ami azt jelenti, hogy a városban dolgozik, ott vásárol be, és gyermekeit is oda viszi óvodába, iskolába.

 

– Minden bevásárlást Győrben végzünk, de nagyon jó volna legalább egy közepes méretű élelmiszerüzlet – jegyezte meg a Pápai András. – Pékség, cukrászda és szolárium üzemel a lakóparkban, de ez ugyanúgy kevés, mint az egy darab játszótér.

 

Az emberek kockákban élnek, de szeretik

 

A lakópark körüljárása közben a parkolók hiánya mellett leginkább az tűnik fel, hogy a házaknak egyáltalában nincs udvaruk. Nagyjából akkora a telek, amekkora a ház, azaz még fűnek vagy növényeknek sem nagyon van itt hely. A lakók tehát, ha igényesebb kivitelben is, de ugyanolyan „kalitkákban” laknak, mint a városi társasházakban, panelekben.

 

– Tétről költöztem ide egy évvel ezelőtt, és nagyon szeretek itt – mondta a húszas éveiben járó Kristóf, akit az utcán szólítottunk meg. – A lakásom 77 négyzetméter, minden kényelmi szempontnak megfelel, és még szauna is van benne. Győrben dolgozom, mint mindenki, általában én is kocsival járok, de jó időben húszperces bicikliúttal érek el a munkahelyemre.

Kristóf és Bianka mindketten Győrben töltik napjaikat, de nagyon szeretnek Vámosszabadi-Szitásdombra hazajönni. Fotó: Huszár Gábor

 

Nincs közösség, nagy a cserélődés

 

Vámosszabadi település, amely Vámosszabadi-Szitásdombtól mintegy másfél-két kilométerre található, eredetileg Alsóvámosból – az évszázados vámszedő helyre utalva – és Győrszabadiból állt. Ez utóbbi területén építkezett Tóth Csaba 1994–1995-ben.

 

– A családommal 1990-ben költöztünk ide Bácsáról – mondta Tóth Csaba. – Földmunkásként dolgozom, így elmondhatom, hogy a Szitásdomb építésénél az első kapavágásokat én végeztem el. Pontosan láttam tehát a település növekedését, terjeszkedését. A ’90-es évek elején ez egy 1000 fős falu volt, mára a lakók száma meghaladja a 3500 főt. Az igazi robbanás az utóbbi tíz évben következett be, akkor települtek ide a legtöbben.

Tóth Csaba harminckét éve él Vámosszabadin, a szitásdombi lakópark építésében maga is részt vett. Fotó: Huszár Gábor

 

A lakó elmondta, hogy Vámosszabadin jelenleg sincs egyetlen eladatlan foghíjas telek sem, és sorra nyílnak utcák, alakítanak ki lakóparkokat.

 

– A vírusveszély a település maradék közösségi életét is lerombolta – jegyezte meg Tóth Csaba. – Emellett nagy az autóforgalmunk, és még nagyobb a lakosság cserélődése. Én magam a békés egymás mellett élés híve vagyok, szeretek itt élni, de ugyanígy otthon vagyok Bácsán vagy Nagybajcson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában