Elkezdődtek a munkák

2022.02.09. 13:41

Alapkőletétel - 6,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épül meg a déli elkerülő Mosonmagyaróvárnál - Videó

Egy régóta tervezett beruházás vált kézzel foghatóvá Mosonmagyaróváron: szerdán letették a Moson tehermentesítését és új iparterület feltárását egyaránt szolgáló déli elkerülő út alapkövét. A több mint hatmilliárd forintból megvalósuló fejlesztés mérföldkő, mely a város következő évtizedét meghatározhatja.

kisalfold.hu, NIF Zrt

Szerdán lerakták a déli tehermentesítő út alapkövét. A felvételen Nagy István, Juhász Zoltán, Szabó Dezső, Árvay István.

Forrás: Mészely Réka / Kisalföld

Tavaly novemberben Nagy István, a térség országgyűlési képviselője és Árvay István polgármester közösen jelentette be, hogy a kormány döntésének köszönhetően megvalósulhat a déli tehermentesítő út megépítése. Az elmúlt három hónapban gőzerővel zajlottak a beruházás előkészületei. A munkaterület átadása után pedig megkezdődött a beszállító utak kialakítása, valamint megtörtént a vasút felett megvalósítandó híd próbacölöpözése is. Szerdán újabb mérföldkőhöz érkezett ez a város életében jelentős, több mint hatmilliárd forintos fejlesztés: a Mosonmagyaróvár, déli tehermentesítő út 1. számú főút és 86. sz. főút közötti szakaszának ünnepélyes keretek között lerakták az alapkövét, a Ganz Ábrahám és a Mosonszentjánosi utca kereszteződésénél. 

 

A Kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések, illetve a Térségi Közúti Beruházások részeként számos elkerülő, illetve tehermentesítő utat alakítanak ki a NIF Zrt. beruházásában, ezen programok részeként épül meg Mosonmagyaróvár déli elkerülője is.

 

A beruházás célja a 86. számú főút Mosonmagyaróvár belterületi szakaszának új nyomvonalra helyezése oly módon, hogy gyorsabb és biztonságosabb kapcsolat jöjjön létre mind a teher-, mind a személygépjármű-forgalom számára az 1. számú főút és az M1-es autópálya között.

 

A kivitelezésre vonatkozó szerződés hatályba lépését követően a munkaterület átadás-átvételi eljárása 2022. január 25. napján megtörtént. Jelenleg az előkészítő munkálatok közül megkezdődött a beszállítóutak kialakítása, a lőszermentesítés, illetve a vasút felett megvalósítandó műtárgy próbacölöpözése.

 

A 3 km hosszú déli tehermentesítő út az 1. sz. főút és a 86. sz. főút összekötésével a déli városrész tehermentesítését és az iparterület feltárását valósítja meg 2×1 sávon. Az érintett útszakasz főbb csomópontjai körforgalmú csomópontokként épülnek meg. A projekt által előírt feladat részét képezi az 1. sz. vasútvonal feletti előregyártott vasbeton hídgerendákból álló felüljáró kialakítása is. A kivitelezés során összesen mintegy 1,3 km hosszban kerékpárút és közös gyalog-kerékpárút szakaszok épülnek meg, így a belterületi részen a gyalogos-kerékpáros útvonalak kapcsolatainak rendezése is megoldódik.

 

Dr. Nagy István agrárminiszter és Győr-Moson-Sopron megye 5.sz. választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte: „Hatalmas mérföldkő ez a térség életében. Örömmel tölt el, hogy részt vehetek a munkában, együtt a város vezetésével, az itt élők életminőségének javításában.”

 

Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere elmondta: „Jelentős könnyebbséget és fordulópontot jelentett, amikor a kiviteli tervek elkészítését és az egész beruházást átvette az állam és közútfejlesztésének részévé tette nemcsak a tehermentesítő út megépítését, hanem a Moson pihenőnek elnevezett új autópálya csomópont kiépítését is. A két beruházás együttesen, hosszútávon képes kiszolgálni Mosonmagyaróvár városának ipari fejlesztési igényeit, amelyek igy a lakó és turisztikai funkció különválasztásával jól összhangba hozhatók lesznek városfejlesztési céljainkkal.”

 

Juhász Zoltán a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese végezetül elmondta: „Egy közel 3 kilométeres utat fogunk létrehozni, mely jelentős mértékben csökkenteni fogja Mosonmagyaróvár forgalmát mind az 1. sz., mind a 86. sz. főút tekintetében. A kivitelezési munka két évig fog tartani, melynek fontos eleme a különszintű vasúti keresztezés, ahol a projekt érdekessége a töltéstestek gabion támfallal való megtámasztása.”

 

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést az STR Mély- és Magasépítő Kft. végzi nettó 4 milliárd 598 millió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában