Széchenyi István Egyetem

2022.01.23. 12:51

Tanítsunk Magyarországért: kistelepüléseken élő gyermekeket mentorál a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem a térségben elsőként csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz, amely a kistelepüléseken élő, lehetőségektől távolabb élő gyermekek mentorálását tűzte zászlajára. A cél, hogy közülük minél többen szerezzenek szakmát, érettségit, diplomát, és helyezkedjenek el a munkaerőpiacon.

Széchenyi István Egyetem

Az ünnepélyes aláírás résztvevői: dr. Kovács Zsolt kancellár, Kövecsesné dr. Gősi Viktória, az Apáczai Csere János Kar dékánhelyettese, dr. György László államtitkár, Kara Ákos országgyűlési képviselő, dr. Baranyai Péter Zoltán rektor, dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja. (Fotó: Horváth Márton)

A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja, hogy nemzetközi színvonalú oktatási és kutatási tevékenysége mellett hozzájáruljon a térség társadalmi, gazdasági fejlődéséhez. Az intézmény ezért csatlakozott az Apáczai Csere János Kar kezdeményezésére a Tanítsunk Magyarországért mentorprogramhoz. Az erről szóló együttműködési megállapodást dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Baranyi Péter Zoltán, az egyetem rektora és dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja ünnepélyes keretek között írta alá a győri campuson csütörtökön.

Minden országban, így hazánkban is vannak olyan kistelepülések, amelyek a munka- és a továbbtanulási lehetőségektől távolabb helyezkednek el. Az ott felnövő gyermekek közül sokan képességeiket nem tudják maximálisan kibontakoztatni, mert tizennégy éves korukig nem vagy alig hagyják el falujuk határát. Emiatt törést jelent számukra a középiskola, megpróbáltatásként élik meg, hogy új közösségbe kerülnek

– ismertette dr. György László. Mindezt adatokkal is alátámasztotta: ezen diákok 54 százaléka csak nyolc általános iskolai végzettséget szerez, annak ellenére, hogy több mint 90 százalékuk továbbtanul középfokon.

A Tanítsunk Magyarországért program ezen kíván változtatni. Ha az érintett gyermekeknek hetedik-nyolcadik osztályos korukban egyetemista mentorok megmutatják a településükön kívüli világot, a továbbtanulási és kikapcsolódási lehetőségeket, a munkahelyeket, az magabiztosabbá teszi őket 

– fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a Széchenyi István Egyetem segítségével Győr-Moson-Sopron megyében Tényőn, Egyházasfalun és Ivánban indul el a program.

 

Dr. György László ismertetése szerint jelenleg 888 mentorral 3372 továbbtanulás előtt álló diáknak nyújtanak segítséget. Céljuk, hogy 2023-ra minden olyan 7. és 8. osztályos tanuló mellé tudjanak mentort állítani, akinek szüksége van rá, így támogatva őket a pályaorientációban, a továbbtanulásban.

 

Dr. Baranyi Péter Zoltán rektor az eseményen elmondta: a Széchenyi István Egyetem nagy örömmel vesz részt a programban, amely sokat ad a mentoroknak is, mert átélhetik, hogyan „emelik fel” a rájuk bízott fiatalt, eközben pedig magukban is elmélyítik, magasabb formában rendezik újra tudásukat. „Így mindenki nyertese lesz a lehetőségnek – hangsúlyozta –, az iskolások, a hallgatók, valamint az ország is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában