Óvári gazdászok nyomdokain

2022.01.07. 14:49

Nem mindennapi kiállítás nyílt az óvári vár melletti sétányon

Nem mindennapi kiállítás nyílt az óvári vár melletti sétányon: a pavilonokra helyezett tablókon a helyi akadémiáról induló és világhírűvé vált gazdászokról tudhatunk meg többet. Sury Dalma kurátorral beszélgettünk a részletekről.

Mészely Réka

A magyaróvári akadémia egykori neves hallgatóinak életrajzát, eredményeit, sikereit sorakoztatták fel a tablókon – mutatja Sury Dalma kurátor.

Az egykor füves területet az óvári vár felújítását követően térkő borítja sétára hívva, úgyhogy közben az egykori a falak között tanuló neves diákokról is többet megtudhatunk. Az itt nemrég felállított pavilonok oldalán ugyanis nemrég tablókat helyeztek ki. Sok érdekesség is kiderül róluk.

 

Az élet számos területéről

 

– Talán sokan nem tudják, hogy az óvári akadémiáról kikerülő hallgatók nemcsak az agrártudomány, hanem az élet számos területén állták meg helyüket, akár világhírnevet is szerezve – kezdi beszélgetésünket Sury Dalma, a kiállítás kurátora, aki a várban múzeumpedagógiai foglalkozásokat is vezet.

 

Mint mondja, maga is itt nőtt fel a vár környékén, hiszen egykori piarista diákként sok időt töltött a várkertben társaival. Mégis rengeteg új érdekességgel szembesült a kiállítás anyagának válogatásánál, melyben hatalmas segítséget kapott az Óvári Gazdászok Szövetségétől is.

 

Szeretettel gondoltak az óvári éveikre

 

– A felsőoktatás indulása óta számos, egyedülálló eredményt elért diák fordult meg Mosonmagyaróváron. Olyan tehetségek tanultak itt, akik figyelemre méltó tudományos karriert értek el, kimagaslót alkottak a művészetek területén, kiemelkedő sportteljesítményt nyújtottak vagy maradandót építettek az üzleti életben. Mindannyian egész életükben szeretettel gondoltak vissza tanulmányaik helyszínére, az egyetemre és Mosonmagyaróvárra. Például itt tanult Jókay-Ihász Lajos, aki a világűrben fogyasztható ételeket fejlesztette ki John Glenn, az első amerikai űrhajós számára. Vagy Leslie Gonda, aki Amerikába kivándorolva hatalmas profitot hozó vállalkozást hozott létre a repülőlízingelés úttörőjeként, illetve Telbisz Gyöngyi, aki kanadai gyárában a világ máig egyik legjobb szivacsát gyártotta – magyarázta a kurátor, megjegyezve, hogy tizenöt egykori gazdász életébe, a teljesség igénye nélkül sikereibe, eredményeibe nyerhetünk betekintést. Hozzátette, nehéz is volt kiválasztani ezt a szűk névsort, olyan sokan alkottak különlegeset.

 

Minden korosztálynak

 

Az érdekes témákon túl a kiállítás átláthatóságához és „fogyaszthatóságához” minden korosztály számára hozzájárulnak az infografikák, idővonalak, hálózatok, listák és idézetek formájában. Így nem szárazan kapjuk az életrajzokat, s további információkhoz is jutunk az adott témákban. A tablókon alkalmazott színkombinációk utalnak az egykori hallgatók által választott területre, hogy a sport, gazdaság, a tudomány vagy a művészet területén tevékenykedtek.

 

Séta közben olvashatunk mecénásról, olimpiai bajnokról, jószágkormányzóról, genetikusról, festőművészről, autóversenyzőről, növénynemesítőről, íróról és üzletemberről egyaránt. Az ismert Fekete István és Bauer Rudolf mellett sok (számunkra) új nevet is találtunk a tablókon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában