Megújuló emlékek

2022.01.29. 09:57

Megújul Sopronban az Új utcai Ispotály épülete és elkészülnek a Papréten álló zsinagóga felújítási tervei - fotók

Megújul az Új utcai Ispotály épülete és elkészülnek a Papréten található zsinagóga felújítási tervei a városi támogatásoknak köszönhetően – jelentették be közös sajtótájékoztatójukon a zsidó hitközség és a város képviselői.

Tama István

Fotó: Szalay Károly

– Sopronban nyolcszáz éve van jelen a zsidóság, ezen évszázadok alatt gazdag kulturális és épített örökséget hagyományoztak a városra. Elkötelezettek vagyunk, hogy mindezt megőrizzük, megmutassuk és továbbadjuk az utódainknak. Ezért a település költségvetéséből 20 millió forinttal támogatja az Új utcai Ó-Zsinagóga Ispotály épületének felújítását, és átadja a zsidó hitközségnek hitéleti eseményei megrendezésére. A papréti sinagóga felújítási terveinek elkészítésére pedig harmincmillió forintot különített el – mondta Farkas Ciprián polgármester. Hozzátette, hogy a Paprét esetében a 2006-os terveket aktualizálják, és ezek elkészültével mindent elkövetnek, hogy azok megvalósítására is legyen anyagi forrás.

 

– A nemzetközi holokauszt emléknapon a vezető európai politikusok megnyilatkozásai arról szóltak, hogy az antiszemitizmus és a kirekesztés ellen az ismeretek átadásával, oktatással lehet a legjobban küzdeni. Az Ispotály egyik új funkciója a tanítás. Azzal, hogy erre lehetőséget kapunk, nagy szolgálatot teszünk annak a jövőnek, ami reményeink szerint egy békés és biztonságos jövő lesz a vallási és nemzetiségi kisebbségek és a többség számára is – jelentette ki Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. 

 

– Új utcai épített örökségünk világhírnévért kiált. Már zajlik az épület felújítása. A földszinten oktatási tér, az emeleten imaterem, a padlástérben pedig egy kóser konyha lesz. Szeretnénk Sopront ebben a tekintetben is feltenni a turisztikai térképre Krakkóhoz hasonlóan, ahol rengeteg látogató keresi fel a zsidó emlékeket – tekintett előre Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, akik kifejezte köszönetét a város vezetőinek. 

 

– A magyar kormány számára az egyik legfontosabb a családpolitika, nagy hangsúlyt helyezünk az oktatásra. Az oktatásból pedig nem maradhat ki a történelem valósághű átadása, ezért is nagyon jó, hogy a fejlesztésben az oktatás is megjelenik – hangsúlyozta Barcza Attila országgyűlési képviselő. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában