800 ezer teszt naponta

2022.01.18. 18:15

Megnövelték a PCR-teszteket elemző laboratórium kapacitását Bécsben

Az elmúlt hetekben jelentősen kibővítették Európa legnagyobb és legmodernebb Covid19 laborjának, a bécsi Lifebrain Labornak a kapacitását. Már napi nyolcszázezer PCR-tesztet tudnak elemezni és kiértékelni.

kisalfold.hu

A bécsi Lifebrain Labor

Fotó: Christian Husar

Az osztrák főváros 2020 elején döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány elleni harcának egyik fő eleme a széles körű tesztelés lesz, hogy így kerüljék el a gócpontok kialakulását. Ennek megfelelően egyre szélesebb kör számára tették elérhetővé az ingyenes gargalizálós PCR-tesztet a „Mindenki gargalizál” program keretében. 

 

A ma már minden bécsi számára ingyenesen hozzáférhető PCR-tesztprogram lényege, hogy az emberek otthon, online regisztráció és azonosítás után maguk veszik le a mintát, majd azt a programban résztvevő üzletek gyűjtőpontján leadják, a hivatalos eredményt pedig online kapják meg 24 órán belül. 

 

Az már kevésbé ismert, hogy a gyűjtőpontokról a minták a Lifebrain penzingi laboratóriumába kerülnek, amelyet most két újabb pavilonnal bővítettek ki, hogy lépést tudjanak tartani a megnövekedett tesztmennyiséggel. A Klinik Penzing/Baumgartner Höhe területén található laboratóriumnál a munkák december elején kezdődtek. 

Elemzésre váró PCR-tesztek a Lifebrain Laborban
Forrás: Christian Husar / Lifebrain

 

Az Otto Wagner tervezte történelmi épületeket nyolc hét alatt újították fel az alapoktól a padlásig: 237 kilométernyi adatkábelt és 182 kilométernyi villanyvezetéket fektettek le, a két pavilonnak saját trafóállomása és vészhelyzeti áramfejlesztője van, és a higiénikusan tiszta, csíramentes levegő is biztosított. Az egyik pavilonba – a Lifebrain második laborjába - 55 pipettázó robotot és 84 PCR-készüléket telepítettek, míg a másik pavilonban újabb logisztikai központot alakítottak ki, ahol a beérkezett mintákat kicsomagolják és előkészítik az elemzésre. 

 

A január 10-i héten, négy nap alatt összesen 1.288.162 PCR-tesztet elemeztek a laborban, amelyek 2,57 százaléka volt pozitív. A minták nagy része a „Mindenki gargalizál” programból, Bécsből származott, de érkezett elemezni való Salzburgból, Alsó-Ausztriából és Felső-Ausztriából is. 

 

Pipettázó robot a Lifebrain Laborban
Forrás: Christian Husar / Lifebrain

 

A laborkapacitások bővítése kapcsán Bécs egészségügyi városi tanácsnoka, Peter Hacker elmondta, hogy az emberek a világon sehol nem jutnak olyan gyorsan és egyszerűen PCR-teszthez, mint az osztrák fővárosban. Ráadásul a „Mindenki gargalizál” programnak köszönhetően Bécsben egyetlen nap alatt annyi PCR-tesztet tudnak elvégezni, mint egész Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában