Pénztárcabarát a zöld energia

2022.01.10. 07:41

Két év alatt ötmillió forintot spórolt a győri lakóközösség a napelemekkel

Győrben a Bartók Béla úton találjuk azt a 7 lépcsőházból álló épületegyüttest, ahol minden létező energetikai felújítást elvégeztek. Az Építők 105 Lakásszövetkezet 2002-től öt ütemben vitte véghez a fejlesztést.

Sperling Krisztina

Forrás: EnergoSys Zrt.

Lépésről lépésre 
 

2002-től kezdve, először a lakások nyílászáróinak cseréje történt meg, ezt fűtés-korszerűsítés és végfalszigetelés követte. A következő ütemben a lépcsőházak nyílászáróit cserélték ki és napelem-üzemelésű levegőelszívókat szereltek fel. Ezek után az épület oldalfalait és a tetőt szigetelték, végül napelemeket és digitális zöldenergia-megosztó rendszert telepítettek. Ezzel a beruházással vált teljessé az épület energetikai megújulása, amelynek tervezője és vállalkozója az EnergoSys Zrt. volt, az Optimális Zöldenergia Megosztó Rendszer”© kifejlesztője. 
 

Nagyobb a nyereség, mint a kiadás 
 

A költségeket a lakásszövetkezet részben saját megtakarításból, részben hitelből fedezte. A hitelfelvételnek az volt a következménye, hogy ezer forinttal megemelkedett a közös költség, viszont a zöld­energia felhasználásának függvényében 2000–2500 forint megtakarítást könyvelhettek el lakásonként a villanyszámlában. A lakások mellett a közös használatú terek, lépcsőházak és a szellőzőrendszer energia­szükségletét teljesen fedezi a megtermelt áram – tudtuk meg Csiszár Lajosnétól, a lakásszövetkezet elnökétől. 
 

Fél év a döntéstől a kivitelezésig 
 

– Még akkor is érdemes elgondolkodni egy ilyen beruházáson, ha a lakóközösségnek nincs önrésze – mondta Csiszár Lajosné. Hozzátette: most már bebizonyosodott, hogy a befektetés még a futamidő alatt megtérül. 

 

2019 májusában kezdte meg a tesztüzemet a 105 lakásos épületegyüttes tetejére telepített háztartási naperőmű. Élesben még abban abban az évben novemberben kezdték használni. A képen: Prohászka Rajmund
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld archív


 

Tíz év után nem lesz se hitel, se villanyszámla 
 

– A beruházás teljes költsége 25 millió forint volt. A hitelt 10 éves futamidővel vette fel a közösség – mondta el Csiszár Lajosné. 
– 2019. november 15-én helyeztük üzembe a 105 lakásos épület tetején kialakított háztartási méretű naperőművet. A megtermelt energiát az EnergoSys Zrt. által kifejlesztett Optimális Zöldenergia Megosztó Rendszer© alkalmazásával osztjuk meg a lakások között. Dokumentáltuk, hogy a beépített 55,7 kWp névleges teljesítményű (3 inverteres) rendszer 2 év alatt leadott teljesítménye 125.000 kWh volt, ami 5 millió forint megtakarítást hozott a lakóközösségnek. Átlagban 23.800 forintot lakásonként évente, emellett fedezte a közösségi villamos költséget, ami így több mint 50 százalékos megtakarítást jelent a villamosenergia-fogyasztásban – vette át a szót Prohászka Rajmund, az EnergoSys Zrt. termékfelelőse. 
 

– Személy szerint nekem 10 ezer forint volt az éves villanyszámlám a napelemek felszerelése után. A fűtésen is nagyon sokat megtakarítunk a szigetelésnek köszönhetően. A legnagyobb hidegekben volt 11 ezer forint a számlám – tette hozzá Csiszár Lajosné. 
 

Saját tervezésű, hazai gyártású készülékek 
 

– Az általunk megvalósított ESY-GEOS energetikai rendszer közvetlenül szolgálja az épületben lakók, a város, az ország (az Európai Unió és a magyar kormány Zöld Paktum keretében 2030-ra és 2050-re a kitűzött radikális energiahatékonysági és klímavédelmi célkitűzéseinek elérését, kiváltképpen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését) és Földünk lakóinak érdekét, mert csökken a környezetünk szennyezése. Ennek a mindenki számára kedvező, korszerű eljárásnak gyorsabb elterjedését elősegítené, ha valamilyen támogatással, pályázattal ezt ösztönöznék. Ha a lakóknak a havi zöldenergiából származó megtakarítása több, mint a banki hittel törlesztőösszege, a futamidő alatt megtérül – mondta végezetül Prohászka Rajmund. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában