Elviszik a tudást, ahová kell

2022.01.21. 14:26

Egyetemi aláírás - A tervek szerint két éven belül tízezer tanulót érnek el 2500 mentorral

A Széchenyi István Egyetem is csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért programhoz. Tegnap a sajtó jelenlétében dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára és dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora írt alá együttműködési megállapodást.

munkatársunktól

Dr. György László államtitkár és dr. Baranyi Péter Zoltán rektor az együttműködési megállapodás aláírásával elindította a megyében is a programot. Fotó: Nagy Gábor

– Mint mindenhol, Magyarországon is vannak olyan települések, amelyek a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol esnek. Jellemzően az itt felnövő gyerekek a képességei- ket nem tudják maximálisan kibontakoztatni, mert tizennégy éves korukig a kutatások szerint alig, vagy egyáltalán nem hagyják el településük határát. Ezért nekik a középiskolai tanulmány törést jelent az életükben. Megpróbáltatásként élik meg, hogy egy új közösségbe kerülnek, nincs előttük jó minta. Ezeknek a gyerekeknek az 54 százaléka csak nyolc általános iskolai végzettséget szerez, annak ellenére, hogy több mint kilencven százalékban továbbtanulnak középfokon.

 

Ez nem csak Magyarországon van így – mondta el dr. György László államtitkár az eseményen, milyen problémát szeretne orvosolni a program.

 

Az ötlet az, hogy ezeknek a gyerekeknek 7–8. osztályos korukban legyen egy egyetemista mentoruk, mintha egy idősebb testvérük lenne, aki megmutatja nekik a településen kívüli világot, aki mintaként szolgál. Így a gyerekek olyan élményekhez jutnak, amely felkészültebbé teszi őket a középiskolára, az önbizalmukat erősíti.

 

A program célja, hogy 2030-ra minden olyan gyermek, aki ma Magyarországon általános iskolában felső tagozaton tanul, legalább szakmával rendelkezzen, vagy ha a képességei lehetőséget biztosítanak számára, akkor érettségizzen le, tanuljon tovább és sikeresen boldoguljon az életben. Jelenleg 888 mentora és 3372 mentoráltja van a programnak. Azt tervezik, hogy két éven belül tízezer tanulót érnek el 2500 mentorral. Ebben számítanak a Széchenyi István Egyetem oktatóira és hallgatóira.

 

Győr térsége az ország gazdaságilag legjobban teljesítő régió- ja. Mégis van néhány olyan település, ahol a hátrányos helyzetű diákok aránya eléri a harminc százalékot. – A programban azt ígértük, hogy mindenki kap egy mentort, akinek szüksége van rá. Az egyetem elkötelezettségének köszönhetően a program szeptembertől megvetheti a lábát Tényőn, Egyházasfalun és Ivánon is – jelentette be az államtitkár. 

Dr. Baranyi Péter Zoltán rektor azt hangsúlyozta, hogy az egyetemi hallgatóknak is óriási lehetőség a mentorálás, hiszen átélhetik a tudásátadás élményét. Az egyetemen a következő hónapokban felkészítik a mentorokat a munkájukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában