Börtönt kockáztat, aki szemetel

2022.01.15. 07:25

Autómaradványok az udvaron, erdőben, leeresztett olaj Győr-Moson-Sopron megyében

Sajnos térségünkben is gyakori bűncselekménynek számít a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése – mondta dr. Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség főügyészségi ügyésze, sajtószóvivő.

Forrás: MW

Fotó: Szűr Annamária

A hulladékgazdálkodás egyre nagyobb felelősséget ró ránk, súlyos és folyamatos problémát jelent a környezetet károsító illegális szemét. A jogalkotók a hulladékgazdálkodás szabályozásával, a büntetés súlyosbításával igyekeznek elrettenteni a szemetelőket. – Sajnos térségünkben is gyakori bűncselekménynek számít a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése – mondta dr. Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség főügyészségi ügyésze, sajtószóvivő. – Előfordul, hogy az elkövetők tudatában sincsenek annak, hogy milyen káros a környezetre, ha otthon, az udvaron tárolnak hulladékot. A retorzió nagyon súlyos, években mérhető börtönbüntetés lehet.
Kevesen tudják, hogy az udvaron tartott bontott autók alkatrészei is veszélyes hulladéknak minősülnek, és büntetést kockáztatnak vele.

 

Bontott autók 
 

Egy Csorna melletti településen élő, 69 éves férfi, hogy nyugdíját kiegészítse, használt autókat vásárolt, amelyeket az udvaron szétbontott, és a használható alkatrészeket eladta vagy hulladékként leadta, míg a használhatatlanná vált dolgokat az udvarán tárolta. 
2020 őszén egy hatósági ellenőrzés során már több mint 4,7 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki rá, hiába. Az egy évvel későbbi ismételt ellenőrzés során 37 bontásban lévő járművet találtak a ház körül. Mivel ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, az ügyészség vádat emelt, és múlt év októberében a férfit egy év börtönbüntetésre ítélte, amelyet két év próbaidőre felfüggesztett. 
 

– A hulladékgazdálkodási rend megsértéséért – ilyen minősített esetben – a kiróható legmagasabb büntetési tétel öt év börtönbüntetés is lehet – jegyezte meg a főügyészségi ügyész. 
 

Túlsúlyos volt a kamion, megcsapolta 
 

Az autópálya mérőállomásán többszöri mérés után is tengely-túlsúlyt állapítottak meg egy 38 éves férfi által vezetett járműnél tavaly márciusban. A sofőr, hogy csökkentse a túlsúlyt, a tartálykocsiból 260 kilogramm bázisolajat engedett le a csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornába. Ügyében novemberében született jogerős ítélet: egy év nyolc hónap szabadságvesztés, három év próbaidőre felfüggesztve. (Ebben az esetben szintén öt év börtönbüntetés szabható ki.) 
 

Úgy gondolta, az erdőben elfér 
 

Szemetelés miatt emeltek vádat egy 22 éves férfi ellen, aki 2020 szeptemberében autóbontásból származó hulladékot – lökhárítókat, lámpákat, szőnyegeket – tett le Tét környékén az erdőben. 
A rá következő hónapban egy boltossal megegyezve, fizetségért cserébe, egyéb hulladékot – dobozokat, üzletdekorációt, fémhulladékot – szállított el és szórta szét a környéken. Ezeket végül decemberben összeszedte. 
 

– A vádlott ellen az ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat – tájékoztatta lapunkat dr. Gál Katalin sajtószóvivő. – Vele szemben – a halmazati szabályok alapján – négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A Győri Járásbíróság azóta meghozta jogerős ítéletét, amelyben halmazati büntetésként 25 napi elzárásra ítélte az elkövetőt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában