Teljesült álom: nincs akadály az udvaron Lébényben

Egy térköves járda és udvaruk murvázása volt a lébényi Plachyék álma. Ha valaki egészséges, enélkül egy életet le lehetne élni. Az édesanya azonban sclerosis multiplexszel küzd, az édesapa pedig néhány éve súlyos stroke-ot kapott, nehezen közlekednek. Összefogással viszont minden lehetséges: sokan álltak melléjük, hogy az áhított, több százezer forintos beruházás megvalósulhasson.

Mészely Réka

Szép, térkövezett járda vezet a Plachy család házáig, az édesanya nagyon hálás a munkáért. 

Szeptemberben mutattuk be a Kisalföld hasábjain a lébényi Plachy házaspár történetét. Életük egy 2016-os lesújtó diagnózis nyomán fordult fel gyökeresen, az akkor harmincas évei végén járó Tündénél megállapították: sclerosis multiplexszel küzd. Két évre rá a 40 éves Ferencet érte munka közben stroke. 

 

Sok munka, jó szándék 

 

Tünde most is a ház előtt vár széles mosollyal. Sokat változott az udvar, amióta legutóbb itt jártunk. Mivel az ingatlan alacsonyabban helyezkedik el, mint az út, folyamatosan nehézséget jelentett egy nagyobb esőzés idején az autóból a kiszállás. Most murvázott részre állhat be az édesanya autójával, tovább pedig térkövezett járda vezet a házig. – Hát nem is gondoltam, hogy ilyen szép lesz! – jegyzem meg ámulva-bámulva. Mert bizony tudom, mennyi munka, mennyi jó szándék van mögötte. 

Kovács Károly és Köteles Gábor munka közben. 

 

 

– Nagyon örülünk neki, aki egészséges, az talán nem is érti, mit jelent nekünk ez a felújítás – ragyog Tünde, aki nagyon hálás az összefogásért. 

 

A Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa 200 ezer forint támogatást nyújtott a több százezer forintos beruházáshoz. A pénzbeli adományokat a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért fogadta, és a mosonmagyaróvári civil szervezet tagjai a munka megszervezését is vállalták. 

 

Ki munkával, ki építőanyaggal járult hozzá 

 

Az idő is sürgette a folyamatot, hogy mielőbb elkészüljön a térköves járda, hogy biztonságosan közlekedhessenek Tündéék. Példaértékű összefogás rajzolódott ki. Ki a munkáját ajánlotta fel, ki alapanyagot, és sokan pénzzel járultak hozzá a mielőbbi sikerhez. A földmunkában és a terep előkészítésében a kimlei Köteles Gábor segített. A kőlapokat egy győrújbaráti család ajánlotta fel, a szállítását Lébénybe a BarnaÚt kft. vállalta. A Triberg bányából érkezett, szintén ingyen, a murva és a kavics. Az utómunka, földelterítés, tereprendezés Molnár Barna egyéni vállalkozó érdeme. Rozsonszky Tamás és a Zsé-Té bt. tüzép Mosonszentmiklósról teljesen ingyen szállítottak ki mindent. Kovács Károly pedig, saját munkáit félretéve, három nap alatt szakszerűen, mindenki megelégedésére lerakta a lapokat. 

Szép, térkövezett járda vezet a Plachy család házáig, az édesanya nagyon hálás a munkáért. 

 

 

Szivattyúra is jutott 

 

Közben a régi háznál egy újabb hiba is felmerült az átemelő szivattyú hiánya miatt. Tünde egykori munkahelyén is gyűjtöttek a családnak, ebből a pénzből és a lapunk alapítványa által nyújtottból részben sikerült fedezni a szintén több százezer forintos eszközt, ami megkönnyítette a mozgássérült házaspár életét. 

 

– Most egy mozgáskorlátozottak számára alkalmas autóra szeretnénk cserélni a régi kocsinkat, reméljük, ehhez sikerül állami támogatást szereznünk. A régi ház falainak vizesedése miatt terv még egy páramentesítő készülék és talán egyszer egy szárítógépre is sikerül spórolnunk – sorolja még a terveket az édesanya. 

 

Közben megérkezik az édesapa is, aki bár nehezen fejezi ki magát a stroke miatt, de szintén nagyon hálás az udvaruk akadálymentesítésében nyújtott segítségért mindenkinek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában