Ételosztással is segítenek

2021.12.26. 07:14

Nem maradnak ellátatlanul a hajléktalanok télen Győr-Moson-Sopron megyében

Felkészülten indultak neki a megye hajléktalanellátó intézményei a téli időszaknak. Van, ahol bővítették a férőhelyeket, fejlesztéseket, korszerűsítéseket végeztek, hogy biztonságos környezetet biztosítsanak a rászorulóknak. Karácsony előtt ajándékokkal, ételosztással készültek a hajléktalanoknak.

Simon Roberta

A hajléktalanszállók meleg étellel és itallal várják a rászorulókat. Fotó: MW-archív

Fotó: Lang Róbert

– Az elmúlt években több fejlesztés, korszerűsítés, férőhelybővítés történt a győri hajléktalanszálló intézményeiben, így egész évben biztosítani tudjuk az otthon nélküliek számára az elhelyezést, ellátást – kezdte Nemes Gábor, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője. 

 

– A férőhelyek száma extrém hidegben is elegendő. Az átmeneti szállón 150, az éjjeli menedékhelyen 30 rászoruló, az időszakos éjjeli menedékhelyen 60 ember ellátását tudjuk biztosítani. Szükség szerint a férőhelyszám bővíthető, így minden rászoruló számára, aki kéri az elhelyezését, tudunk ellátást biztosítani, ellátatlanul senki nem marad. Fontos, hogy a szolgáltatások igénybevétele önkéntes alapon történik – hangsúlyozta az intézményvezető. 

 

A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat, Győr átmeneti szálló és éjjeli menedékhelyén (Avar u. 3.) tudják a 18. életévüket betöltött hajléktalanok ellátását biztosítani. Amennyiben utcán fekvő embert látnak, kérdezzék meg tőle, hogy miben tudnak segíteni. Ha látható rajta vérzés, sérülés, akkor hívjanak hozzá mentőt, különben hívják a Segítőház Alapítvány utcai szociális szolgálatát a 96/512-309-es telefonszámon. 

 

– A vírushelyzet miatt a nagyobb rendezvények elmaradnak. Az intézmény részlegein az ott élők szűkebb körben ünnepelnek. A győri önkormányzat, a Magyar Katolikus Egyház, magánszemélyek és cégek adományainak köszönhetően minden intézményi ellátott kap ajándékot. A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat győri részlegei az év minden napján 24 órában látnak el rászorulókat. A téli hideg miatt az intézményben élők számára a szociális ügyintézéseken, egészségügyi ellátáson kívül kiegészítő étkeztetést, illetve meleg italt biztosítunk – fejtette ki Nemes Gábor. 

 

Véges férőhely Mosonmagyaróváron 

 

A mosonmagyaróvári Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat munkatársai utcai szolgálatot teljesítenek mindennap. Meleg teát és ételt is visznek az utcán élőknek. Az intézmény kapacitása sajnos véges, az éjszakai melegedőn az új rendelkezések alapján hat embert tudnak fogadni. – Az éjjeli menedékhelyen most 10 embernek adunk szállást. A szállón még 2 főnek tudunk helyet biztosítani. Karácsonykor ajándékcsomaggal kedveskedünk az ellátottjainknak, a lakóink műsorral készülnek. Kérjük, ha valaki az utcán fagyoskodó hajléktalant lát Mosonmagyaróváron, a 06-20/385-1231-es telefonszámon jelezze – mondta Galazka Szabina intézményvezető. 

 

Ételosztás Sopronban 

 

A Soproni Szociális Intézmény is arra kéri a városlakókat, ha kapualjban, padon fekvő vagy ücsörgő embert látnak, aki láthatóan fázik vagy alszik, a +36-30/827-3761-es telefonszámon (14–22 óráig) vagy a +36-30/223-6262-es telefonszámon (14–22 óráig) vegye fel a kapcsolatot az utcai szolgálatot teljesítő kollégáikkal. Ezenkívül a mentőszolgálathoz vagy a diszpécserszolgálathoz fordulhatnak a +36-92/323-000-s telefonszámon (0–24 óráig). 

 

A soproni intézmény munkatársai melegétel-osztást szerveznek december 24. és 26. között a Kossuth Lajos utca 10. szám alatt. Az adományt ételjegy ellenében vehetik át a rászorulók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában