Egyszer egy évben

2021.12.23. 18:26

Napokon belül fel lehet lőni a tűzijátékokat - Erre kell figyelni

A szabálytalan pirotechnikai tevékenység - azaz a petárdázás, tűzijátékozás - sérti, illetve veszélyezteti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét. Ezek jogosulatlan birtoklását, illetve felhasználását fokozottan ellenőrzi a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

kisalfold.hu

Forrás: police.hu

A pirotechnikai termékekkel kapcsolatban - a balesetek elkerülése érdekében - az alábbiakra hívja fel a figyelmet a rendőrség:


Az előző évekhez hasonlóan magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el. 

Az 1. és 2. osztályba tartozó pirotechnikai termék egész évben vásárolható és magánterületen - december 28. 18:00 órától január 1-jén 06:00 óráig közterületen - felhasználható 1-1 kg nettó hatóanyag-tartalomig. 
A 3. osztályba tartozó tűzijáték magánszemély által kizárólag december 28. és január 5. közötti időszakban birtokolható, szállítható, és december 31. 18:00 órától január 5. 06:00 óráig használható fel. Ezen időszakon kívül tilos vásárolni, tárolni és felhasználni a 3. osztályba tartozó tűzijátékot. A rendőrség szigorúan ellenőrzi és kiszűri a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos jogsértéseket. Azok elkövetőivel szemben az intézkedő rendőr szabálysértési eljárást kezdeményez, melynek során a szabálysértési hatóság az illegális pirotechnikai termékeket lefoglalja, majd elkobozza, valamint büntetésként 150 000,- forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki. 


A Magyarországon forgalmazott pirotechnikai termékeket magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni, mely tartalmazza a pirotechnikai osztályba sorolását, a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, a baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést. Ezek ismeretében és betartásával könnyen elkerülhető a termékek jogtalan birtoklása, illetve azok szabálytalan felhasználásából adódó baleset. A hatóság javasolja, hogy pirotechnikai terméket lehetőség szerint Magyarországon és hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is ad a termék biztonságos használatáról. Megyénkben több helyszínen - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében - engedélyezi a hatóság az év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben. 


Tilos a pirotechnikai termék postai szolgáltatás vagy csomagküldő kereskedelem keretében történő továbbítása, vásárlása, illetve értékesítése.

 

A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek.

 

Az illegális árusoktól, illetve a külföldön vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük súlyos balesetet is okozhat. 

 

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a tűzijáték termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, és csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában