Módosítások, ingatlanvásárlás, kinevezések

2021.12.01. 11:07

Maratoni szavazás a győri közgyűlésen – Huszonöt napirendet tárgyaltak

Közgyűlést tartott a város képviselő-testülete kedd délelőtt. Huszonöt napirendet tárgyaltak, egyet zárt ajtók mögött. Az ülés végén képviselői kérdésre a polgármester elmondta: június 30-ig felsőbb szintű jogszabály miatt nem lehet a parkolási díjakat emelni.

Barki Andrea

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A közgyűlés elején a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkájáról számolt be Gaál László tűzoltó százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság győri kirendeltségének megbízott vezetője. A szervezet illetékes a Győri, a Téti és a Pannonhalmi járások területén, 66 településen lát el védelmi feladatokat. 1488 négyzetkilométernyi területen közel 240 ezer lakos biztonságáról gondoskodik. Mint a százados megállapította, a 2021-es év átlagosnak mondható. Győr területén eddig 116 tűzesethez és 279 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók. Július 11-én a nagy mennyiségű esővíz okozott károkat, ezen a napon 50 esetben volt szükség beavatkozásra.

Gázhelyzet

Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. beszámolójából kiderült, hogy Győrben 626 kilométer gázelosztó vezeték üzemel. Betáplálása három irányból, három gázátadó állomáson történik. A városban több helyen végeztek vezetékrekonstrukciót, amelynek hossza 2,3 kilométer. A jövőben is több nagy fejlesztést terveznek. Képviselői kérdésre Berkes Gábor, az MVM Égáz-Dégáz technikai igazgatója elmondta, hogy a lakók új gázigényeinek beadását követően 8 napon belül válaszolnak, majd újabb 120 napjuk van a kivitelezésre.

Módosítások

A képviselők módosították a város költségvetési rendeletét és az építési szabályzatot. A változtatási tilalmat folyamatosan felülvizsgálják, így levették olyan területeken, ahol nincs szükség rá: önkormányzati tulajdonban lévő területeken, egyházi intézmények, iskolák, szállodák, teljesen beépült területek esetén. Az ülésen több ponton módosították az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, a lakásvásárlási és -építési támogatásról szóló rendeletet.

A testület megszavazta a Győr Projekt Kft., a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Győr-Szol Zrt. részére nyújtott tagi kölcsön visszafizetési határidejének meghosszabbítását 2022. december 31-ig.

Ingatlanvásárlás

A város új ingatlannal gyarapodott egy műemléki védettségű házban, melyben már több bérlakás és üzlethelyiség tulajdonjogával rendelkezik. Elővételi jogával élve megvásárolta a Bécsi kapu tér 11. szám alatti 87 négyzetméteres lakást ötvennyolcmillió forintért.

Kinevezések

A testület két fővel bővítette a család- és gyermekjóléti központ létszámát, ötéves időtartamra kinevezte dr. Bojtárné Németh Anitát a IV. Sz. Gazdasági Működtető Központ igazgatójává, Felber Istvánnét pedig a győri Mosolyvár Óvoda vezetőjének. Zárt ülésen a városi levéltár igazgatójának Bagi Zoltán Pétert nevezték ki 2022. január 1-jétől 2026. december 31-ig.

A polgármester az ülés zárásaként bejelentette, hogy a következő közgyűlés december 21-én 10 órakor, a közmeghallgatás pedig délután 2 órakor lesz.

A parkolásról

Az ülés végén Glázer Tímea kérdést intézett a polgármesterhez, hogy hol tartanak a közvélemény-kutatással a parkolási helyzetről. Bejelentette, hogy aláírást gyűjtöttek a Tihanyi úton lakók, hogy ne legyen fizetős a parkolás a volt Richards-gyár előtti szakaszon. Dr. Dézsi Csaba András elmondta: felsőbb szintű jogszabály miatt június 30-ig nem lehet emelni a parkolási díjtételeken. A közvélemény-kutatás eredménye hamarosan meglesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában