víz alá kerülnének

2021.12.03. 19:00

Kivágják a fákat az Mosoni-Duna partján a Győr–torkolat közötti szakaszon

kisalfold.hu

Győr-Moson-Sopron. A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja érdekében Véneknél 30 milliárd forintból épül torkolati műtárgy. A jövő tavaszi üzembe helyezést követően a megemelt vízszintek a folyómeder egykori, az 1950-es évekre jellemző, vízzel borított területeit fogják ismét elönteni.

A megemelkedő vízszint következtében a Mosoni-Duna Győr–torkolat közötti szakaszán, a jobb és a bal parton egyaránt a parti fák víz alá kerülnek. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint az állományra jellemző a nagyszámú, pusztuló csúcsszáradt, odvas, vihartört, hódkárosított egyed, valamint az idegen származású faj jelenléte, továbbá a korábbi árhullámokból származó nagy tömegű, fekvő holtfa felhalmozódása.

A megyei kormányhivatal és a győri jegyző engedélyével elkezdték a víz alá kerülő és emiatt kivágandó fák letermelését a parti sávon. A munkák várhatóan 2022 tavaszáig tartanak, addig is munkaterületnek minősül a parti sáv, ezért felhívják a figyelmet a balesetvédelmi távolság betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában