Megyei közgyűlés

2021.12.11. 17:26

Kitüntetések, új értékek, kerékpárút, gazdasági övezet voltak terítéken a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlésen

Rövid ünnepséggel kezdődött pénteken a megyei közgyűlés. Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke emlékéremmel és díszoklevéllel köszöntötte a X. Országos Baleset-helyszínelő Versenyen első helyezést elért megyei rendőrcsapat tagjait, Puklér András törzszászlóst és Czövek Csaba főtörzsőrmestert.

kisalfold.hu

Emlékérem és díszoklevél – Balról jobbra: dr. Urbán Zoltán megyei főkapitány, Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke, Puklér András törzszászlós, Czövek Csaba főtörzsőrmester, dr. Forrai Zsolt főkapitány-helyettes.

 

 

A Momentum frakciója megszűnt
 

A közgyűlést levezető Németh Zoltán tájékoztatta a testületet, hogy dr. Kosztyi János Gergely képviselő október 1-jével kilépett a Momentumból, megszűnt a tagsága. A képviselői mandátumát a jövőben függetlenként tölti be, így a Momentum frakciója megszűnt a megyei közgyűlésben. 

 

Tovább gyarapodott a megyei értéktár
 

Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gaszt­ronómiai nevezetességgel, ­gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges. Ezért döntött úgy a megyei közgyűlés 2013. június 14-i ülésén, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve a megyei értéktár létesítésével kapcsolatos feladatok ellátására a megyei értéktárbizottságot. Bevezették a megyerikum fogalmát. Jelenleg 71 településen működik értéktár a megyében, és országosan is egyedülállóan 3 tájegységi értéktár is alakult. 

 

A 108 megyei érték mellé újabb három sorakozott fel: a csornai csata emlékezete, a Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda és a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer. 

 

Jóváhagyták a megye kerékpár-főhálózati tervét
 

A közgyűlésen a képviselők jóváhagyták a megye kerékpár-főhálózati tervét, amelyet a Széchenyi István Egyetem szakértői készítettek. Az anyag összefoglalja, hogy áll a megye kerékpárútvonalakkal. Föltárja azokat a hiányosságokat, ahol kisebb szakaszok megépítésével hosszabb hálózatokat lehet létrehozni. Ilyen például a Fertőendréd és Vitnyéd közötti szakasz, ahol egy 5–6 kilométereres szakasz megépítésével összeköttetés jön létre a Fertő tó, valamint Sopron és Kapuvár között. 
 

Mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet

 

A testület ismét tárgyalt a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetről, ami a megyei önkormányzat fennhatósága alá került. Itt nagyon kedvező adókörnyezetet alakítanak ki. A mostani megállapodás lényege, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat adatszolgáltatással segíti a megyei önkormányzatot közigazgatási feladatainak ellátásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában