Beborította a hó Ausztriát, számos kisebb baleset történt

2021.12.09. 19:05

Intenzív havazás miatt torlódik a forgalom Ausztria felé Vas megyében

Torlódik az Ausztria felé tartó teherforgalom a határátkelőhelyek magyar oldalán, mert az intenzív havazás miatt az osztrákok  nem engedik át, a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járműveket, az ennél kisebb teherautók számára pedig kötelezővé tették a hólánc használatát - tájékoztatott a Magyar Közút.

mti

Forrás: MTI

Pécsi Norbert Sándor közölte: a Kőszeg-Rattersdorf, a Bozsok-Rehnitz, valamint a Bucsu-Schachendorf határállomásnál kell számítani a korlátozásokra. A közútkezelő közleménye szerint munkatársaik az országos utakon folyamatosan végzik a hóeltakarítást és síkosságmentesítést, a magyar utakon nem kellett bevezetni korlátozások.Hozzáfűzték: azt tapasztalják, hogy sokan még most is nyári vagy rossz állapotú téli gumival közlekednek, ezért hangsúlyozottan arra kérnek mindenkit, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművel keljen útra.

 

A havazás miatt a szlovén hatóságok korábban lezárták a teherforgalom elől csütörtök délelőtt a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál. A rendkívüli időjárásra való tekintettel a 7,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek ott sem léphetik át a határt, a rendőrök a kamionokat a határközeli pihenőhelyekre terelik, a személygépkocsi-forgalom egyelőre zavartalan - közölték a police.hu oldalon.

 

Csütörtökre virradóra a nyugat-ausztriai, svájci határ menti Bregenztől Bécsig beborította a hó Ausztriát, a tiroli Landeckben például 26 centiméter hullott - írta az APA osztrák hírügynökség.A csapadék balesetekhez és útzárakhoz vezetett. Bécsben egy helyi buszjárat villanyoszlopnak ütközött: a balesetben kilencen megsérültek, egyikük súlyosan. A bécsi tűzoltókat tizenöt esetben riasztották az időjáráshoz kapcsolódó kisebb balesetek miatt. Alsó-Ausztriában is számos alkalommal kellett riasztani az illetékes hatóságokat, és több jármű elakadt a hóban. Hasonló volt a helyzet a Magyarországgal határos Burgenland tartományban, valamint Ausztria többi részén is.

 

A legtöbb tartományban az ötfokozatú skálán hármas, Tirolban négyes szintű lavinaveszély van érvényben. Szakértők figyelmeztettek, hogy akár egyetlen sportoló vagy túrázó jelentette többletterhelés is hógörgeteghez vezethet. Különösen veszélyesek azok a hegyoldalak, ahol erős szél fúj - tették hozzá.A hatóságok jelezték: több útszakaszon kötelező feltenni a hóláncot az autókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában