Közélet

2021.12.05. 16:51

Elvadult a szőlőhegy Rábaszentmiklós határában

Elvadult, gondozatlan manapság Rábaszentmiklós határában a „szőlőhegy”. Talán csak a községi parcellán látszik a művelés nyoma. A terület fejlesztésére most pályázaton nyert támogatást a falu: utat építenek, gyümölcsöst telepítenek.

Cs. Kovács Attila

Németh Szabolcs bízik benne, hogy a tulajdonosok gondozzák majd birtokaikat. Fotó: Cs. K. A.

Megújítja, rendezi szőlőhegybeli birtokát a rábaszentmiklósi önkormányzat. Pályázaton, a Herman Ottó Intézet kiírásán nyert támogatást a falu a zártkerti ingatlan fejlesztésére. Németh Szabolcs polgármester számolt be a részletekről. Először is tisztázta: a rábaszentmiklósi szőlőhegy természetesen csak amolyan rábaközi hegy. A község lakott területe melletti, homokos dombocskát nevezik így a helyiek.

– Az ezernyolcszázas évek elején alakítottak ki parcellákat az őseink és szőlőt telepítettek a homokos talajba. Szigorú szabályok – például csendrendelet – vonatkoztak a „hegyre”, tevékenykedett hegypásztor a területen, és tizennégy éven aluli gyerekek be sem léphettek a szőlők közé. A héthektáros birtokot fonott vesszőkerítés védte az idegenektől és a vadaktól. Egészen az 1990-es évekig készítettek itt bort a szentmiklósiak.

Kisgazdakörülmények között persze, présházak nem voltak és a hagyományos szőlőfajtákat termesztették, noah-t, otellót, oportót. Végül csak a legkitartóbbak maradtak, az úgynevezett régi öregek. Aztán az a generáció is elment, a birtokok pedig az örökösödésekkel csak aprózódtak és nadrágszíj- parcellákká váltak. Ma már a tulajdonjogok alakulása szinte követhetetlen. A hét hektárnak több száz tulajdonosa van a nyilvántartás szerint – beszélt a hely történetéről Németh Szabolcs.

Németh Szabolcs bízik benne, hogy a tulajdonosok gondozzák majd birtokaikat. Fotó: Cs. K. A.

A terület az évtizedek alatt elvadult. A legtöbben akácot telepítettek a hegyre, de kevés parcellán látszik a gondozás nyoma. Egy-egy régi körtefa, néhány, a fákra felfutó szőlőtőke emlékeztet a jobb időkre és a rábaszentmiklósi szőlősgazdákra. A helyi önkormányzatnak is van birtoka a hét hektárban, háromezer-hatszáz négyzetméternyi. Egy részébe őshonos magyar gyümölcsfákat ültettek. Most a pályázaton nyert 20,1 millió forintnak köszönhetően fejleszthetik az ingatlant.

– Nyolcszáz méternyi utat újítunk fel a hegy mentén, hogy jobban megközelíthető legyen. A gyümölcsösünk mögötti részt kitakarítjuk, megtisztítjuk és gyümölcsfákat telepítünk, sárgabarackot. Abban bízom, hogy a tulajdonosok az önkormányzat példáját látva talán kedvet kapnak a hegyhez újra. Ha nem is termesztenek ismét szőlőt, de legalább gondozzák a birtokaikat – fogalmazott Németh Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában