Állatkínzás

2021.12.01. 07:58

Döbbenet! Macskabundát találtak az adventi vásárban az egyik árusnál Győrben – Videó

A Győri Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya állatkínzás vétsége miatt büntetőeljárást indított.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: H. Baranyai Edina

Bejárta a napokban az online felületeket az a felvétel, amin egy kikészített macskaprémet árultak a karácsonyi vásár egyik bódéjában. A fotó készítője a Magyar állatvédők Facebook-csoportjában osztotta meg felháborodását, amit az internet népe is hamar felkapott. Kiderült, hogy a felvétel valós, ráadásul Győrben készült.

Állatkínzásért akár három év börtönbüntetés is járhat.

Az ügyben a Győri Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya állatkínzás vétsége miatt büntetőeljárást indított.

A döbbenetes hír dr. Dézsi Csaba András polgármester fülébe is eljutott. Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden közleményben visszataszítónak és megengedhetetlennek nevezte a cselekedetet és kérte az árus eltávolítását a vásárból.

Nincs kialakult gyakorlat az ilyen ügyekre

Az ügy kapcsán a Kisalföld megkereste a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséget is, amely válaszában leírta, hogy hasonló esettel még nem találkoztak, ezért nincs is kialakult gyakorlat az ilyen ügyekre nézve. Sőt, maga az ügy szó is aggályos, mert az állatkínzás mint bűncselekmény csak élő állat esetén merülhet fel. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez esetben is állatkínzás történt, kétéves büntetési tételről beszélhetünk. Különös szenvedés okozása esetén három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető.

A fővárosban tilos

Budapesten tavaly óta rendelet tiltja az állati szőrmék árusítását a vásárokon.

Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester sajtóközleményben reagált a rendkívüli esetre: „Megdöbbenve tapasztaltuk a híradásokban, hogy Győrben, az adventi faházak egyikében kikészített macskaprémet árultak. A város vezetése elkötelezett az állatvédelem iránt. Ezt a cselekedetet visszataszítónak és megengedhetetlennek tartjuk. Az ügyben a Győri Rendőrkapitányság állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított. A nyomozás jelenleg folyamatban van. Kértük a Győri Vásár Kft.-t, hogy a vállalkozóval a szerződést azonnali hatállyal mondja fel és haladéktalanul távolítsa el az árusok köréből.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában