A jövőre gondolnak

2021.12.03. 17:45

20 millióból készül Kapuvár klímastratégiája

Elkészül Kapuvár 2030-ig érvényes klímastratégiája. A dokumentumban a szakértők felmérték a várható változásokat és a lehetséges megoldásokat is megfogalmazták. A stratégiát közel húszmillió forintos európai uniós támogatásból dolgozták ki.

kisalfold.hu

A KlímaKapu programsorozat logóját Mészáros Alexa kapuvári diák tervezte meg.

Forrás: Kisalöld archív

Fotó: Kustor Réka

A szakértők figyelmeztetnek: Kapuvár térségében is komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás. Az átlagos hőmérséklet-emelkedés mellett a várost felszíni vizekkel való bőséges ellátottsága érzékennyé teszi az extrém mennyiségű csapadékokra. Az intézkedések hatékonysága függ a kapuváriak támogatásától, ezért az önkormányzat tavaly ősszel átfogó szemléletformáló programot indított KlímaKapu néven.

A KlímaKapu programsorozat logóját Mészáros Alexa kapuvári diák tervezte meg.
Fotó: Kustor Réka / Kisalöld archív

A program keretében több alkalommal szerveztek rajzpályázatot, tanulmányi versenyeket, illetve információs kiadványokat jelentettek meg. Elkészült egy kapuvári klímakép is.

„A program hivatalosan lezárul, de az igazi munka csak most kezdődik. A jövőben is szerves része marad a város életének a klímaváltozásra való felkészülés és a lakossági bevonás. Ez egy évtizedekre előremutató közös munka, amelyben mindannyiunknak feladatunk van” – foglalta össze Hámori György, Kapuvár polgármestere.

Kapuvár évek óta elkötelezett a klímavédelem iránt: átfogó célként fogalmazódott meg, hogy a városfejlesztés során a környezeti szempontokat is helyezzék előtérbe. Így az elmúlt években számtalan olyan fejlesztés valósult meg, amelyek amellett, hogy pénzügyi értelemben is előnyösnek bizonyultak, hozzájárultak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, sőt, szemléletformáló erővel is bírtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában