Környezetbarát ingyenes járat

2021.11.10. 11:21

Tesztüzemben gurul a zöldbusz Mosonmagyaróváron, november 21-ig járja a város utcáit

November 21-ig különleges jármű járja Mosonmagyaróvár utcáit. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos tömegközlekedési eszközét, a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma által biztosított SOR NS 12 modellt próbálhatjuk ki tesztüzemben.

Munkatársunktól

A zöldbusz ingyenes járatát Mosonmagyaróváron is tesztelhetjük. A felvételen Steiner Attila államtitkár és Nagy István agrárminiszter. Fotó: Pelsőczy Csaba

Már több vidéki városban teszteltek elektromos buszokat, most november 21-ig Mosonmagyaróváron a sor, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben ezzel az új és a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló technológiával ismerkedjenek a helyiek.

Környezetbarát

– Célunk, hogy a mosonma- gyaróváriak testközelből is- merhessék meg a környezet- barát, kibocsátásmentes jármű- vet a városban. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszt és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektro- mos busz közlekedhet az or- szágban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid- kibocsátás nullára csökkenhet – mondta el Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Mi- nisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A Lajta-parti városban egy hónapig közlekedő SOR NS 12 jármű 103 utast tud szállítani, 35 ülő- és 67 állóhelyes. A mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ebben tud utazni a legtöbb utas egyszerre. Akkumulátorkapacitása 242 kWh, mely hozzávetőlegesen 200 kilométer megtételére teszi alkalmassá. Az autóbusz éjszakai töltését az Efacec QC90B típusú, 90 kW teljesítményű töltőberendezés biztosítja.

– A mintaprojekt támogatásából nagy teljesítményű töltőt telepítettünk Mosonmagyar- óvárra, amely a városvezetés szándéka szerint közszolgáltatást ellátó elektromos jármű, például szemétszállító autó töltésére lehet alkalmas – hangsúlyozta az államtitkár.

A zöldbusz ingyenes járatát Mosonmagyaróváron is tesztelhetjük. A felvételen Steiner Attila államtitkár és Nagy István agrárminiszter. Fotó: Pelsőczy Csaba

Új utakat kell találnunk

– A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt megmutatja, merrefelé tart a város. A klíma- változás hatásait ma már mi is a bőrünkön érezzük, és ez rá- ébresztett minket arra, hogy új utakat kell találnunk. A harmadik évezred elején ezért a zöldenergiának, a környezettudatos gondolkodás kialakításának, a zöld kutatás-fejlesztésnek és innovációnak ott kell lennie a figyelmünk középpontjában. A buszok üzembe helyezése nemcsak hosszú távon ígér előnyöket a városnak, hanem már most is megtapasztalhatjuk a hasznát: a magas színvonalú, korszerű, kevesebb zajjal járó elektromos közlekedés élményét, amelynek nincs helyi károsanyag- kibocsátása – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

Zöldmegoldások az egész városban

– A mosonmagyaróváriak számára az egészséges lakókörnyezet egyet jelent a minőségi zöldfelületekkel, a tisztább levegővel, a kevesebb zajkibocsátással. Ennek tudatában igyekszünk berendezni életterüket minőségi parkokkal, zöldítésekkel, jobb utakkal, csomópontok átépítésével, elektromos autók töltésére alkalmas töltőpontok kialakításával, kerékpáros-pihenők létesítésével. Kihasználjuk a természetes vizek adta tájépítési lehetőségeket, ösztönözzük a különféle kültéri mozgáskultúrák, mint a futás, a kerékpározás vagy az evezés elterjedését. Épített környezetünk megóvása számunkra egyet jelent az épületek energiaigényének mérséklésével, a tetőkre telepített napelemekkel, a geotermia kihasználásával. Ebbe az összképbe kiválóan illeszkednek az elektromos buszok – hangsúlyozta Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában