pápai küldött

2021.11.12. 22:14

Szent Márton-díj 2021 – Pápai nunciust tüntettek ki a Pannonhalmi Főapátságban – galéria

Huszonegyedszer adták át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán, a monostor védőszentjéről elnevezett bazilikában péntek este.

kisalfold.hu

Fotó: HUSZAR GABOR

Huszonegyedszer adták át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán, a monostor védőszentjéről elnevezett bazilikában tegnap este. A díjat Michael August Blume alessanói címzetes érsek vette át, aki 2018 óta Magyarország nunciusa, azaz pápai küldötte.

Ahogyan Hortobágyi T. Cirill főapát elmondta: a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok azért fogott össze a díj megalapításakor, hogy Szent Márton példáját átültessék a gyakorlatba.

Mit tenne ma Márton? Erről szól a díj: jó példaképeket találni, akik fel tudnak mutatni értékeket szociális vagy kulturális területen. Innen származnak, él bennük a Pannonia provinciában született szent lelkülete.

Tavaly nem kerülhetett sor a díjátadásra a járványhelyzet miatt, de idén több jeles ünnep is kapcsolódott az alkalomhoz. Dejcsics Konrád bencés szerzetes, az apátság kulturális igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nemcsak Márton-nap, de az előző főapát, Várszegi Asztrik névnapja és az apátság világörökséggé válásának 25. évfordulója is éppen ehhez az időszakhoz kötődik.

Az ünnepi hangversenyen a Mizsei Quartett Sebestyén Mártával, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművésszel zenélt, aki maga is Szent Márton-díjat kapott 2007-ben, nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez való hozzájárulásáért.

„Mivel Márton Krisztust imitálta, azaz követte, nekünk protestánsként sem bűn imitálni Mártont”

– kezdte ünnepi beszédét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki szerint a pannóniai szent szentéletűsége, átható igehirdetése és irgalmas, cselekvő szeretete a leginkább követésre méltó, hiszen Márton köntöst elfelező mozdulata egyszersmind kiütötte a félelemmel hatalmaskodók kezéből a fegyvert.

A Szent Márton-díjat Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ügyvezető igazgatója, Hortobágyi T. Cirill OSB főapát és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adták át. A díjazott Michael August Blume bár Amerikában született, nem idegen számára a magyar nép – mondta Hortobágyi T. Cirill főapát.

„Nuncius úr nagymamája a Rábaközből, Himod településről származik, ezért magyar közegben nőtt fel az Egyesült Államokban. Verbita szerzetes, az ő rendjük érzékeny a missziók iránt, ezért ő is élete munkás részét Afrikában töltötte.”

Ghánában, Beninben, Togóban és Ugandában egyaránt szolgált, mielőtt a nuncius hazánkba érkezett.

A kitüntetést Hortobágyi T. Cirill OSB főapát és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója (jobbra) adták át Michael August Blume alessanói címzetes érseknek. Fotók: Huszár Gábor

Afrikában reményt adott a falusi szegényeknek és a peremre szorultaknak. Oktatáshoz segített olyan diákokat, akiknek nem lett volna módjuk tanulni – általa váltak tudóssá, művésszé, országuk példaképeivé. Michael August Blume búcsúzkodott is, hiszen lejárt a szolgálata, betöltötte a 75. életévét, hamarosan nyugdíjba vonul.

Úgy fogalmazott: kedves emlékeket visz magával arról, milyen szeretettel fogadták itt, és milyen nyitottsággal találkozott a hit iránt. Sok embernek vissza kell nyernie a hitét, ezért az evangelizálás szükségét érzi. Beszédében arra kért mindenkit: mutassuk fel Krisztus szeretetét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában