Nincs ivóvizük, de most egyhült a terhe a sopronnémetiben élő családnak

Akkor érezzük meg a súlyát annak, amit természetesnek veszünk, amikor az hirtelen elérhetetlenné válik. Így lehet most ezzel a Sopronnémetiben élő Kálmán Gyula és családja. A vízdíjelmaradásuk olyan mértéket öltött, hogy a szolgáltató lekapcsolta őket a hálózatról. A Jóakarat hídján keresztül segítő jobbot nyújtottak a Kisalföld olvasói a családnak, így a terheik a felére csökkentek.

Kustor Réka

Remélhetőleg az aknában lévő vízóra hamarosan betölti régi funkcióját és a szolgáltató visszaköti a vizet Kálmán Gyuláékhoz.

A Jóakarat hídja és olvasóink ezúttal is segítettek egy családon. Kálmán Gyula hetedmagával él Sopronnémetiben. – A párommal van két közös és két nevelt gyermekünk, és velünk él egyikük párja is – sorolja a ház lakóit a férfi. Hosszú út vezetett Kálmánéknak a Rábaközbe, Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak a gyökereik, onnan kerültek Mosonmagyaróvárra, előbb a családok átmeneti otthonába, majd még egy kitérő után Sopronnémetibe. Mosonmagyaróváron egy évig éltek, ott Gyula egy kertészetben dolgozott.

Kálmán Gyula kilenc éve dolgozik a sopronnémeti önkormányzatnál. Ottjártunkkor éppen a faleveleket gyűjtötte össze a közterületen. Fotó: Kustor Réka

A kint végzett munka Sopronnémetiben is megmaradt, kereken kilenc évvel ezelőtt, 2012. november 1-jén találtak itt otthonra, egy hónapra rá pedig a férfi elhelyezkedett az önkormányzatnál. A közterület karbantartása a fő feladata, párja a szociális szférában dolgozik. Szerény körülmények között laknak, nehézségeik adódtak a csekkek kiegyenlítésében.

Remélhetőleg az aknában lévő vízóra hamarosan betölti régi funkcióját és a szolgáltató visszaköti a vizet Kálmán Gyuláékhoz.

A tartozásuk mára 450 ezer forintra rúg, így a vizet a szolgáltató elzárta. Az összeg felét sikerül most rendezniük a támogatásból: 200 ezer forintot adtunk át nekik, ami egy az egyben a szolgáltatóhoz kerül. – A közeli közfolyón keresztül jutunk vízhez. Amíg nem rendeződik a helyzet, addig napi egy alkalommal innen hordjuk a vizet, meleg vízhez a kályha melege által jutunk. A fával szerencsére rendben vagyunk, van már elég tüzelőnk télire. Igyekszünk mielőbb kiegyenlíteni a tartozást, a visszakötés után nagyobb gonddal leszünk a befizetések iránt – mondta Gyula, aki megjegyezte, a közel egy évtizedes itt-tartózkodásuk során megkedvelte a Rábaközt:

– Szeretünk itt élni, a falu is tiszta, rendezett. A támogatásért pedig nagyon hálásak vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában