zöld energia

2021.11.22. 17:44

Napelemes kiserőművet létesítettek a győri laktanyában

Megújuló energiaforrás alapú villamosenergia termelő rendszerek kiépítése valósult meg a Magyar Honvédség több objektumában, köztük a kisalföldi megyeszékhelyen.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotós: Kurucz Árpád

Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósulhatott meg a KEHOP-5.2.11-16-2017-00185 azonosítószámú „A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal projektje fotovoltaikus kiserőművek telepítésére további 3 helyszínen” című projekt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pozitív támogatói döntése alapján a projekt bruttó 204,65 millió forint összegű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült.

A projekt hozzájárul a villamos energiafelhasználás egy részének megújuló energiaforrással történő kiváltásához, mely fejlesztés Budapest, Balatonkenese és Győr katonai objektumait érinti. A három helyszínen megvalósuló beruházással 500 kW összteljesítményű napelemes kiserőmű létesült.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség céljai között szerepel, hogy a lehetőségeket kihasználva élen járjon a megújuló energiaforrások felhasználásában és a környezetbarát technológiák alkalmazásában, ezzel is követendő példát mutatva dolgozóinak, szakembereinek és az oda látogatóknak.

A projekt ütemezése alapján az előkészítő tevékenységek 2018-ban kezdődtek meg, a kivitelezés pedig 2021. III. negyedévében zárult le. További információ a HM Védelemgazdasági Hivatal honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában