közlekedés

2021.11.30. 07:46

M85 – Újabb szakasz vár átadásra Balf és Fertőrákos között

Újabb szakaszához érkezik az M85-ös autóút építése. Rövidesen használhatják a közlekedők a balfi csomópont és a fertőrákosi csomópont közötti utat, és megindulhat a forgalom a Mély úton is.

kisalfold.hu

Várhatóan még az idén teljes körűen forgalomba helyezi a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező DS Konzorcium az M85-ös autóút balfi csomópont és fertőrákosi csomópont közötti szakaszát. Az újabb átadáshoz érkező M85-ös autóút elkészültének története egészen 2017-re nyúlik vissza.

Ekkor fejeződött be a 17 km hosszú, Csornát elkerülő szakasz építése, majd 2018. februártól folytatódott a kivitelezés az elkerülő nyugati pontja és Sopron-kelet közötti 51 km-es szakaszon, amit tavaly december óta használhatnak a közlekedők.

Az elmúlt időszakban a kivitelezők jól haladtak a Mély út munkálataival is, mely a temetőt hátulról megkerülve köti össze a Pozsonyi utat a 84-es számú főúttal, mindkét végén közlekedési lámpás csomópont kiépítésével. Az útszakaszon már csak takarítási és kisebb elektromos bekötési feladatok vannak hátra, így előreláthatóan a soproni népszavazás 100. évfordulójára átadják. Itt már korábban befejeződött Sopron város kiegészítő műszaki igényének megfelelően, az előzetes tervekhez képest 120 méterrel hosszabb részen a Pozsonyi út burkolatának és szegélyének felújítása a Szé- leskúti utca és a Nezsideri utca között. Ez a felújítás és a Mély út kiépítése azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben a 84-es számú úton megnövekedett a forgalom. Az elvégzett vizsgálatok alapján a valós forgalom magasabb, mint amilyennel a tervek készítése során számolni lehetett, így az M85-ös gyorsforgalmi út fertőrákosi csomópontig történő átadásával a 84-es és a Pozsonyi út csomópontjában lévő „Körzős” körforgalomban folyamatosan dugók alakultak volna ki a teljes városi elkerülést biztosító út átadásáig

 

Ezek is érdekelhetik