Testvértelepülés

2021.11.16. 11:59

Hivatalossá tette kapcsolatát Nagycenk és a horvátországi Tisno

Testvértelepülési és együttműködési megállapodást írt alá Nagycenk és a horvátországi Tisno. Kapcsolatuk már több évre tekint vissza, most még szorosabbra fűzik a szálakat.

kisalfold.hu

Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb polgármester és Marko Barišić az aláírt testvértelepülési megállapodással.

Forrás: Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal

Szent Márton, Tisno védőszentje, nevenapján minden évben nagy ünnepséget tartanak a gyönyörű tengerparti településen. A szorosabb együttműködés reményében idén Nagycenk vezetését is meghívták, s az ünnep alkalmából hivatalossá tették kapcsolatukat. Csorba János polgármestert Lukács Zsuzsanna képviselte.

- Nagycenk 2014 óta van kapcsolatban Tisnoval, egy nemzetközi szervezethez tartozunk, a European Charter of Rural Communities-hez. Évről évre lett szorosabb és barátibb a viszony a két település között, volt közös kiállításunk és több EU-s projektben is együtt vettünk részt. Nagycenk és Tisno lakói egyaránt úgy érezték, hogy ideje hivatalossá, s egyben szorosabbá tenni ezt a kapcsolatot – mondta el Lukács Zsuzsanna önkormányzati képviselő, aki horvát kollégájával, Karlo Klarin képviselővel sokat dolgozott a szerződés létrejöttén.

Karlo Klarin, Lukács Zsuzsanna, Kristijan Jareb kézjegyükkel látják el a megállapodást.
Fotó: Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal

A két település írásba foglalt megállapodása szerint a jövőben aktívan együttműködnek számos témában, különösen a kultúra, a művészet, az idegenforgalom és a sport területén. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy polgáraik és közösségeik egymásra találjanak, közöttük információ és tapasztalat cserélődjön, emberi, baráti kapcsolatok alakulhassanak. Ugyanígy elő akarják segíteni a vállalkozók, az egyesületek, az intézményeik közötti kapcsolatok kibontakozását.

A szerződést Kristijan Jareb, Tisno polgármestere és Lukács Zsuzsanna, Nagycenk képviselője írta alá rendkívül ünnepélyes külsőségek mellett. Nagycenk horvát testvértelepülése megadta a módját, a ceremónián részt vett az ország államfője, Zoran Milanović is.

Tisno-ba valószínűleg szívesen utaznak majd a nagycenkiek, hiszen gyönyörű település. A turisták által kedvelt Šibenik központjától alig több mint húsz kilométerre, Dalmácia középső részén, részben a Tisnoi-félszigeten, részben a Murter-szigeten fekszik. A település két részét elválasztó Murteri-csatorna mindössze 38 méter széles és 1832 óta köti össze egy felnyítható híd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában