Széchenyi István Egyetem

2021.11.23. 12:30

Győri partnereivel közösen erősítette nemzetközi kapcsolatait a Széchenyi István Egyetem Írországban

Oktatókból, hallgatókból és a társult partnerek képviselőiből álló küldöttséggel vett részt a győri Széchenyi István Egyetem a Regionális Egyetemi Hálózat írországi programján. Az eseményen a fenntarthatóság jegyében került sor képzésekre, amelyek zárásaként megtartották a szervezet közgyűlését. Az öt ország hat intézményével közös projekt erősíti a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kapcsolatait és globális láthatóságát.

kisalfold.hu

Az egyik csapat tagjai – köztük Sömenek Tamás, Vályi-Nagy Dávid István és Gulyás István Flórián – a tőzegkitermelés helyszínére is ellátogattak.

A Széchenyi István Egyetem a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (Regional University Network-European University – RUN-EU) tagjaként tavaly sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. A nyertes konzorciumban a győri intézményen kívül további hat egyetem vesz részt (a portugál Leiriai, valamint Cavadói–avéi Politechnikum, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme). A RUN-EU Írországban rövid képzési programokat, valamint közgyűlést tartott, amelyen a Széchenyi-egyetem hattagú oktatói delegációval, valamint tíz magyar és három önköltséges nemzetközi hallgatóból álló hallgatói tanácsadó testülettel képviseltette magát.

„A RUN-EU nagyszerű lehetőséget jelent, hiszen egyszerre szól a közös kutatásokról, publikációkról és európai uniós projektekről, a kettős képzések, a közös diplomák, a rövid képzési programok révén az oktatás fejlesztéséről és a hallgatói mobilitás ösztönzéséről, a társult partnerek jóvoltából pedig az intézmények harmadik missziós, társadalmi felelősségvállalást támogató tevékenységéről. Egyetemünknek négy társult partnere van ebben a kezdeményezésben, az Audi Hungaria Zrt., a győri önkormányzat, a Győri Filharmonikus Zenekar és a MediKlaszter. Közülük az utóbbi kettő képviselője is jelen volt a programon” hangsúlyozta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette: az eseményen kétoldalú megbeszélésekre is sor került.

A műanyagszennyezéssel foglalkozó csapat tagjai, köztük Jankovics Dóra, Prohászka Ábel és Csidei Márk.

Az egy hét során a hét intézmény hallgatói három városban – Thurles-ben, Athlone-ban és Limerickben – a fenntarthatóságot középpontba állító rövid képzési programokon vettek részt. A fiatalok négy különböző kihíváson dolgoztak: ezek a műanyagszennyezés, a tőzegkitermelés, az élelmiszerellátás és a közösségek erősítése voltak. Az utóbbi két témakör nyertes csapatának a Széchenyi István Egyetem két hallgatója, az igazságügyi igazgatási alapszakos Sebők Tímea, illetve infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakos Eyad Khazaal is tagja volt.

Aban Abdulsattar és Eyad Khazaal, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatói.

„Rengeteget tanultam az egy hét alatt arról, hogyan kell helytállni multikulturális környezetben. Azzal, hogy lehetőségem volt különféle nemzetiségű diákokkal találkozni, úgy érzem, sikerült megváltoztatni a gondolkodásmódomat, és egy kicsit más szemszögből nézni a világot. Mind emberileg, mind szakmailag nagyon sokat fejlődtem. Megtanultam, hogyan dolgozzak csapatban, ami fantasztikus” – magyarázta a szíriai Eyad Khazaal.

Az egyik nyertes csapat, középen Sebők Tímeával.

Sebők Tímeának is hatalmas élmény volt részt venni az írországi tanulmányúton. „Különösen azért lesz maradandó ez az emlék, mert a győztes csapat tagjaként én is felszólalhattam a zárórendezvényen, ahol az egyetemek vezetői és a döntéshozók előtt bemutathattuk megoldásunkat Írország egyik égető társadalmi problémájára, a lakhatásra. Úgy érzem, sokat fejlődött a kommunikációs és a problémamegoldó képességem, valamint sikerült kizökkennem a komfortzónámból” – mondta a hallgató.

Az egyik csapat tagjai – köztük Sömenek Tamás, Vályi-Nagy Dávid István és Gulyás István Flórián – a tőzegkitermelés helyszínére is ellátogattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában